Привреда

Електропривреда Републике Српске ће у наредних пет година прећи на тржишно пословање

Подијели...


“Електропривреда Републике Српске” ће у наредних пет година прећи на тржишно пословање, према коме више неће бити регулисане цијене електричне енергије, већ ће је “Електропривреда” од произвођача морати набављати по истим условима као и други купци, путем аукција, јавних огласа или путем организованог тржишта електричне енергије.

Зоран Вуковић, извршни директор за успостављање јавног снабдијевања у “Електропривреди РС”, каже да ће се оваква продаја електричне енергије реализовати у 2025. години, а такву либерализацију тржишта препоручује и међународна енергетска заједница.

“Очекујемо да Влада РС ускоро именује ‘Електропривреду РС’ као јавног снабдјевача који ће у 2021. години цјелокупну енергију набављати по регулисаној цијени од наших произвођача, у наредној години ће тај проценат износити 75%, у 2023 ће износити 50%, у 2024. години ће бити 24%, а у 2025. години морамо сву енергију набављати у конкурентском поступку”, појашњава Вуковић.

Он додаје да потрошачи од либерализације не треба да страховатиују, јер ће и убудуће бити квалитетно снабдјевани електричном енергијом, с транспарентним рачунима које ће добијати, а социјално угрожени потрошачи ће бити заштићени одређеним субвенцијама.

За све ће се побринути Дирекција за јавно снабдијевање организована у три службе, и то Служба за тарифирање, развој, план и контролу у Требињу, Служба за обрачун и наплату у Добоју с Одјељењем за наплату у Палама и Служба за односе с купцима, од чега ће већина запослених бити на шалтерима широм Републике Српске.

Иако ће потрошачи Републике Српске моћи да бирају снабдјевача којег они желе, “Електропривреда РС”, која задовољава све критеријуме за јавног снабдјевача, попут техничких, организационих и материјално-финансијских, и убудуће ће бити најповољнији снабдјевач коме ће Влада РС ускоро за снабдијевање уручити и лиценцу.

Извор:НЕЗАВИСНЕ


Подијели...

Повезане вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!