Привреда

План експропријације за потребе ХЕ Дабар


За потребе Изградње објеката ХЕ Дабар, према важећој пројектној документацији, непоходно је извршити експропријацију укупно 1020 хектара земљишта на подручју општина Билећа, Берковићи и Невесиње. Наведена површина обухвата земљиште на коме је планирана изградња:

  • Бране Пошћење са насипима Гребак и Врњача,
  • Водостана и цјевовода под притиском,
  • Машинске зграде и разводног постројења,
  • Акумулације у Невесињском пољу и
  • Канала кроз Дабарско поље.

Ово не укључује површине које је раније требало експроприсати за изградњу приступних путева и градилишних далековода.

Приоритет приликом спровођења овог процеса било је рјешавање имовинско правних односа у зони објеката за чију градњу постоји законом утврђена обавеза прибављања грађевинске дозволе, а то су брана Пошћење са насипима, водостан са цјевоводом те машинска зграда са разводним постројењем.

Предуговором о експропријацији између Владе Републике Српске и ХЕ „Дабар“ д.о.о. регулисано је да експропријацију проводи Првобранилаштво Републике Српске, заједно са Подручним јединицама геодетске управе, а да плаћање експроприсане имовине врши ХЕ „Дабар“.

Када је ријеч о земљишту у зони објеката који су наведени као приоритетни извршена је експропријација у обиму од 100%.

Исплату накнаде за експроприсано земљиште или некретнину ХЕ „Дабар“ врши на основу споразума потписаног између власника земљишта и Првобранилаштва, а по добијању рјешења о извршењу од надлежних институција.

По том основу, за до сада експроприсано земљиште, ХЕ „Дабар“ је издвојила преко 15 милиона конвертибилних марака. Од тога 1,5 милиона, захваљујући повољним хидролошким условима на почетку 2021. године ХЕ „Дабар“, односно ХЕ на Требишњици, уплатиле су на рачуне пређашних власника само у току прошле седмице.

У досадашњем периоду извршена је експропријација око 24% укупно предвиђених површина, махом земљишта. За већи дио објеката који се налазе у зони акумулације чека се рјешење судског процеса покренутог од стране власника који се не слажу са раније утврђеним износима.

Поступак експропријације земљишта у Дабарском пољу, а који је неопходно извршити за потребе изградње канала, започеће чим се за то створе услови и повуче вода из Дабарског поља.

Извор: ХЕ Дабар

Подијели...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!