Требиње

Отвара се „Крајишка кућа“ у Требињу


У Требињу су у петак почели грађевински радови на адаптацији пословног простора у самом центру града, у Улици цара Лазара, који ће бити будућа „Крајишка кућа“, препознатљиви бренд Бањалуке са делицијама пољопривредних произвођача с овог поднебља.

„У Требињу смо у договору с  градом покренули пројекат ‘Крајишка кућа’. Очекујемо да завршетак грађевинских радова омогући улазак у објекат и његово опремање за рад. Надамо се да ћемо у току марта или априла успјети да завршимо ове радове“, потврдио је за „Независне“ Драшко Илић, директор Центра за развој пољопривреде и села града Бањалука, који руководи овим објектом.

Иако радови због свеукупне ситуације с пандемијом вируса корона мало касне, на прољеће ће „Крајишка кућа“ највјероватније примити прве купце из Требиња и околине.

Према ранијим најавама, „Крајишком кућом“ требало би да газдује Аграрни фонд Требиње, при којем дјелује и „Херцеговачка кућа“. Очекује се да ће се, када радови буду окончани, на полицама „Крајишке куће“ за почетак наћи више од стотину аутохтоних производа с подручја Бањалуке и цијеле Крајине, али ће се асортиман временом повећавати, како се радило и код „Херцеговачке куће“.

„Ово ће побољшати и цјелокупну туристичку понуду града. Гастрономска понуда Требиња можда је и најквалитетнија у региону, а  ‘Херцеговачка кућа’ је постала својеврсни ‘музеј херцеговачких укуса'“, истакао је Марко Радић, директор Туристичке организације града Требиње.

Нагласио је да ће „Крајишка кућа“ свакако допринијети проширењу и обогатити ту врсту понуде, поготово производима који нису типични за Херцеговину.

„С обзиром на ‘Херцеговачку кућу’ у Бањалуци, могу да кажем да је ово један примјер добре праксе у сарадњи два града који су нашли узајаман интерес на добробит и грађана и туриста који посјећују Бањалуку и Требиње“, каже Радић.

Уколико епидемиолошка ситуација буде дозвољавала, много се очекује и од овогодишње туристичке сезоне, када би и ‘Крајишка кућа’ и ‘Херцеговачка кућа’ у продаји требало да имају изузетне резултате.

Драшко Илић истакао је да је план Центра на чијем је челу да се, уколико њихов план рада за ову годину буде усвојен у Градској управи, покрене и иницијатива за отварање објеката „Крајишке куће“ у Београду и Новом Саду.

„Најбитније је да кроз повећан број продајних објеката повећавамо и производњу и прераду унутар наших газдинстава, а самим тим и њихову већу зараду, те запослимо што већи број људи у пољопривреди“, истакао је Илић.

Извор:НЕЗАВИСНЕ

Подијели...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!