Киша напунила акумулације: Без бојазни од плављења, а производња струје удвостручена Киша напунила акумулације: Без бојазни од плављења, а производња струје удвостручена
Подијели...Падавине током викенда, које су у сливном подручју Требишњице износиле између 50 и 100 литара по метру квадратном, значајно су појачале дотоке у акумулације... Киша напунила акумулације: Без бојазни од плављења, а производња струје удвостручена
Подијели...


Падавине током викенда, које су у сливном подручју Требишњице износиле између 50 и 100 литара по метру квадратном, значајно су појачале дотоке у акумулације хидросистема – али нема мјеста бојазни од евентуалног плављења приобаља низводно од бране Горица.

Притом, изузетно повољна хидрологија током цијелог јануара омогућила је чак двостуку већу производњу електричне енергије у систему ХЕТ-а у односу на планирану.

Извршни директор за управљање системом ХЕТ-а Александар Вујић за Радио Требиње каже да су усљед падавина тренутни дотоци у акумулацију Билећа око 400 кубних метара у секунди, а у акумулацију Требиње око 100 кубика.

„Спремно смо дочекали кишу. У овом тренутно имамо довољно простора – око 5 или 6 метара у акумулацији Билећа. Тренутни проток кроз град 40 кубних метара у секунди. То је само наставак гарантованог испуштања за заједничко ангажовање пумпне хидроелектране ‘Чапљина’. Тако ће бити и у наредном периоду – и ни у ком случају низводно од бране Горица нико не може бити угрожен“, каже Вујић.

Он додаје да је јануар ове године по падавинама био далеко изнад просјека, са преко 500 литара по метру квадратном, а што је условило да и дотоци у акумулације буду три пута већи у односу на планиране, који се процјењују на основу вишегодишњег просјека.

Након сушне прошле године, овакав развој ситуације почетком ове значајно је поправио стање акумулација.

„Повољна хидрологија у јануару допринијела је да имамо и добру производњу, која је малтене двоструко већа од планиране. Произведено је 118 киловат-часова електричне енергије, што је 91% више од планиране вриједности“, напоменуо је Вујић за Радио Требиње.

Он истиче да је систем хидроелектрана на Требишњици у пуној расположивости. За разлику од прошле године коју је обиљежила изузетно лоша хидрологија –  пуним капацитетом ради хидроелектрана „Дубровник“, такође и ПХЕ „Чапљина“ уз ангажовање ХЕ „Требиња 2“ на 40 кубика у секунди, те хидроелектрана „Требиње 1“ у зависности од потреба система и низводних ограничења.

Извор:РАДИО ТРЕБИЊЕ


Подијели...

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *