Србија

Блумберг: Србија предводи вакцинацију у Европи

Подијели...


Америчка агенција Блумберг оцјењује у данашњем тексту о вакцинацији у Србији да је предсједник Србије Александар Вучић направио своју земљу предводником у Европи у набавци вакцина “гледањем и на исток и на запад”.

Агенција у тексту “Кина помаже европском савезнику да напредује у вези с вакцинама” уз оцјену да је Србија искористила свој однос с истоком како би напредовала с вакцинам, пише да Србија може да изгледа као невјероватна прича јер се ЕУ “заглибила у фијаску због вакцинација”, као и да се историја балансирања геополитичких интереса Србије исплати у критичном тренутку.

ЕУ је обећала земљама западног Балкана 70 милиона евра за набавку вакцина, пише Блумберг, међутим испоруке се одлажу, а умјесто да чека на помоћ ЕУ, Србија је обезбиједила вакцине директно из Кине, Русије и САД.

“Србија је важан мост за Кину за стицање упоришта у Европи, али и традиционални савезник Русији и тежи придруживању ЕУ. Ти односи омогућавају јој да диверзификује изворе вакцина и вакцинише већи дио свог становништва, више од било које друге нације у Европи”, пише Блумберг.

Агенција даље наводи да је Србија већину вакцина – 1,1 милиона доза, добила од кинеске државне компаније Синофарм, као и да је Вучић рекао да је његово одбијање да се придружи хору лидера који су критиковали Кину на безбједносној конференцији у Њемачкој, што му је помогло да успостави добре односе с министром спољних послова Ванг Јиом.

“Ја једини ни за шта нисам оптужио Кину, тако да смо имали братски састанак и од тада је почела подршке Кине нама у вези с вирусом корона и свим осталим”, рекао је Вучић недавно у телевизијском обраћању.

Брзо увођење вакцинације у борби против вируса корона у односу на ЕУ повлачи за собом напетост на цијелом континенту, али и геополитичке посљедице у његовом нејнесталнијем региону, пише Блумберг и додаје да приступ Србије већ има своје сљедбенике у ЕУ попут Мађарске која је одобрила вакцине из Русије и Кине.

Извор:НЕЗАВИСНЕ


Подијели...

Повезане вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!