Србија

Откривен споменик Стефану Немањи


У Београду је синоћ свечано откривен споменик Стефану Немањи на Савском тргу.

Споменик великом жупану Стефану Немањи, дјело руског вајара и академика Александра Рукавишњикова, откривен је синоћ у центру Београда, на реконструисаном Савском тргу.

Церемонији свечаног отварања присуствовали су предсједник Србије Александар Вучић, српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, представници Владе Србије, Војске Србије, градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић, али и црквени великодостојници.

Више од хиљаду грађана са заштитним маскама окупило се на Савском тргу како би испратили церемонију, која је почела интонирањем српске химне „Боже правде“.

Поводом свечаног отварања на Савском тргу је организован културно-умјетнички програм, а на самом почетку је приказан филм о Стефану Немањи и подизању споменика.

Након тога услиједио је перформанс гдје су грађани имали прилике да виде средњовијековне ратнике који су уз средњевијековне инструменте дочекали Стефана Немању, ког глуми Небојша Кундачина, који је одржао бесједу.

Грађанима се прво обратио Милорад Додик, који је рекао да је ово величанствени тренутак у коме Србија, Београд и српски народ одају почаст Стефану Немањи.

„Срби су давно научили да без државе нема слободе“, рекао је Додик и додао:

„Мислим да је тај дио наше средњовијековне историје остао без разлога потиснут и да је сада вријеме да се вратимо томе“.

Послије говора Додика пуштен је говор покојног српског патријарха Иринеја о Стефану Немањи и Светом Сави.

Предсједник Србије Александар Вучић на почетку говора се захвалио на свему што је преминули српски патријарх Иринеј урадио за српски народ.

„Овај велелепни споменик га представља као одлучног владара. До Немање смо били племе, а од њега па до данас држава и народ“, рекао је Вучић.

Предсједник Србије је навео да је овај споменик „прича о нама шта смо били и шта смо данас“, као и да је задужбина наше будућности.

„Ми имамо садашњост захваљујући Немањи“, поручио је Вучић и додао:

„Нећемо ништа ни од кога, али нико више и никада више неће натерати Србију да се одрекне ни имена, ни дела. Они који маштају да ће да униште и изместе споменик Стефане Немање, поручујем да су њихова дела сидро и крст српског народа. Нико их никада неће склонити ни из наших срца“, рекао је Вучић.

Он сматра да ће Савски трг са спомеником постати најљепши јавни простор у Београду, а свој говор је завршио ријечима Светог Саве.

Споменик великом жупану висок 23 метра и тежак 68 тона приказује родоначелника средњовијековне српске династије Немањића с мачем у десној и Хиландарском повељом у левој руци, спис издат крајем 12. вијека од стране Стефана Немање.

Писана је на пергаменту, дугом 63 а широком 32,5 цм. Доњи дио је сужен, почевши од 50. цм па до краја, тако да има облик неправилног троугла. Текст је писан уставним писмом, црним мастилом. Има укупно 75 редова. На крају је Стефанов потпис испод њега је датум („мјесеца септембра 29. дан“) и потврда краља Владислава.

Умјесто на уобичајеном постаменту, Стефан Немања стоји на „напуклом византијском шљему“ који се на четири крака ослања на земљу и одакле се помаља владарско жезло.

По најавама, унутрашњост постамента биће доступна грађанима, и у њој ће бити приказана историја династије Немањић.
Извор:МОНДО

Подијели...
Прикажи још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!