Друштво

Данас је Савиндан. СРЕЋНА КРСНА СЛАВА!

Подијели...

Вјерници Српске Православне Цркве данас славе Савиндан, празник посвећен првом српском архиепископу и утемељитељу српске верзије православља и просветитељу Светом Сави, који се одрекао световног богатства и моћи, кренуо Христовим путем, и стекао бесмртну славу.

Празник Светог Саве један је од највећих храмовних и породичних празника.

Проглашен је за школску славу, али светкују га готово сви.

Бројне су анегдоте и приче о Светом Сави, али је српски народ испрео и праве легенде, у које је унио и елементе многих других прича и обичаја.

Свети Сава је рођен као Растко Немањић, син великог српског жупана Стефана Немање, 1169. године. Био је рашки племић из владарске породице Немањића, утицајни дипломата и први српски просветитељ и архиепископ аутокефалне српске жичке архиепископије, дипломата, законодавац, књижевник и ходочасник.

Као младић је жудио за духовним животом и зато је одбјегао у Свету Гору. И сам Стефан Немања је за њим дошао у Свету Гору, замонашио се и умро као монах Симеон.

Растко, који је узео монашко име Сава, био ј толико добар дипломата да је, искористивши царско зазирање од римског папе а патриајрха васељснског од колеге из Охрида, издејствовао код никејског цара (Никејско царство је у то доба словило као наследник Византијског) и патријарха васељенског пуну независност Српске цркве, и постао њен први архиепископ.

Свети Сава и његов отац установили су манастир Хиландар, а потом и многе друге манастире, цркве и школе по српској земљи.

Мирио је своју браћу, завађену око власти, мирио је Србе са њиховим сусједима. Стварајући Српску цркву, истовремено је стварао српску државу и културу.

Умро је у Трнову у вријеме цара Асена, разболивши се после службе на Богојављење, 12. јануара 1236. године.

Краљ Владислав пренео је његове мошти у манастир Милешеву, а Синан-паша их је оскрнавио и спалио на у Београду, 27. априла 1594. године.

Свети Сава је крсна слава општине Билећа коју овом приликом честитамо.

Билећа Online


Подијели...

Повезане вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!