Данас је Савиндан. СРЕЋНА КРСНА СЛАВА! Данас је Савиндан. СРЕЋНА КРСНА СЛАВА!
Вјерници Српске Православне Цркве данас славе Савиндан, празник посвећен првом српском архиепископу и утемељитељу српске верзије православља и просветитељу Светом Сави, који се одрекао... Данас је Савиндан. СРЕЋНА КРСНА СЛАВА!

Вјерници Српске Православне Цркве данас славе Савиндан, празник посвећен првом српском архиепископу и утемељитељу српске верзије православља и просветитељу Светом Сави, који се одрекао световног богатства и моћи, кренуо Христовим путем, и стекао бесмртну славу.

Празник Светог Саве један је од највећих храмовних и породичних празника.

Проглашен је за школску славу, али светкују га готово сви.

Бројне су анегдоте и приче о Светом Сави, али је српски народ испрео и праве легенде, у које је унио и елементе многих других прича и обичаја.

Свети Сава је рођен као Растко Немањић, син великог српског жупана Стефана Немање, 1169. године. Био је рашки племић из владарске породице Немањића, утицајни дипломата и први српски просветитељ и архиепископ аутокефалне српске жичке архиепископије, дипломата, законодавац, књижевник и ходочасник.

Као младић је жудио за духовним животом и зато је одбјегао у Свету Гору. И сам Стефан Немања је за њим дошао у Свету Гору, замонашио се и умро као монах Симеон.

Растко, који је узео монашко име Сава, био ј толико добар дипломата да је, искористивши царско зазирање од римског папе а патриајрха васељснског од колеге из Охрида, издејствовао код никејског цара (Никејско царство је у то доба словило као наследник Византијског) и патријарха васељенског пуну независност Српске цркве, и постао њен први архиепископ.

Свети Сава и његов отац установили су манастир Хиландар, а потом и многе друге манастире, цркве и школе по српској земљи.

Мирио је своју браћу, завађену око власти, мирио је Србе са њиховим сусједима. Стварајући Српску цркву, истовремено је стварао српску државу и културу.

Умро је у Трнову у вријеме цара Асена, разболивши се после службе на Богојављење, 12. јануара 1236. године.

Краљ Владислав пренео је његове мошти у манастир Милешеву, а Синан-паша их је оскрнавио и спалио на у Београду, 27. априла 1594. године.

Свети Сава је крсна слава општине Билећа коју овом приликом честитамо.

Билећа Online

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *