Бројни полицајци 13 година нису били на систематским прегледима Бројни полицајци 13 година нису били на систематским прегледима
Редовни и периодични систематски прегледи запослених у МУП-у РС нису обављани од 2007, односно пуних 13 година, потврдила је за “Независне новине” Аница Јондић,... Бројни полицајци 13 година нису били на систематским прегледима


Редовни и периодични систематски прегледи запослених у МУП-у РС нису обављани од 2007, односно пуних 13 година, потврдила је за “Независне новине” Аница Јондић, предсједница Синдиката радника унутрашњих послова Републике Српске.

Према њеним ријечима, у зависности од полицијских послова које раде, полицајци имају право на периодичне здравствене прегледе сваке године, сваке двије године, или пак сваке три године.

“Утврђени рокови периодичних здравствених прегледа зависе од сложености и захтјевности радног мјеста на којем су распоређени полицијски службеници”, прецизирала је Јондићева у изјави за “Независне”.

Како је додала, ако акценат ставимо на полицијске службенике опште надлежности, они имају право на периодични здравствени преглед сваке три године.

“Из овог податка видљиво је да у протеклих 13 година полицијски службеници опште надлежности право на периодични здравствени преглед нису остварили четири пута”, навела је Јондићева.

Александар Милић, бањалучки психолог, сматра да је, с обзиром на то да је у питању професија током које свакодневно пролазе кроз стресне ситуације, потребно редовно контролисање општег здравственог стања полицајаца.

“Требало би да то буду годишњи прегледи. Рецимо, некад су они имали интерне прегледе унутар диспанзера МУП-а, међутим нису редовно обављани, а сад су потпуно занемарени. Синдикални радници МУП-а траже редовне систематске прегледе зато што могу на тај начин превентивно спријечити одређене посљедице по тјелесно и психичко здравље”, каже Милић за “Независне”.

Према његовим ријечима, полицајци током својих редовних послова имају одређене тешкоће те доживљавају пад емоционалних и виталних снага, јер је служба захтјевна и тражи активну партиципацију.

“То је професија која пролази кроз слабљење и кроз професионално сагоријавање. Систематски преглед је брига о здрављу те због тога синдикат тражи редовне прегледе. Према Правилнику, прегледи би требало да се подразумијевају. Нужно их је обављати”, додаје Милић.

Из МУП-а Српске рекли су за “Независне” да се редовни љекарски прегледи организују за одређене категорије полицијских службеника, због природе посла који обављају, док се, како додају, остали запослени у МУП-у упућују на ванредне љекарске прегледе по потреби и процјени.

Иначе, на потребу систематских прегледа указао је недавно и Републички одбор синдиката радника унутрашњих послова Републике Српске, износећи захтјеве за додатна, непланирана средства у буџету МУП-а РС за 2021. годину.

Наиме, Републички одбор Синдиката радника унутрашњих послова Републике Српске, на својој недавно одржаној сједници, разматрао је Приједлог буџета Републике Српске за 2021. годину с акцентом на предложени буџет за Министарство унутрашњих послова Републике Српске.

Како су тада закључили, средства која нису планирана у буџету МУП-а РС за 2021. годину, а која је неопходно обезбиједити, односе се и на организовање редовних и периодичних систематских прегледа запослених и прегледа ради превенције и благовременог откривања болести специфичних за жене.

“МУП РС пуних 13 година (2007. године дјелимично је извршен систематски преглед запослених) не извршава законску обавезу према својим припадницима у овој области, а мишљења смо да ово питање и право наших припадника не носи у себи искључиво питање непоштовања законских одредаба, него и далеко ширу лепезу која у себи садржи питање односа према човјеку у смислу етике и одговорности у области која је сваком човјеку најбитнија – област здравља”, закључују синдикалци.

Они су, подсјетимо, затражили да се полицајцима обезбиједи и новац за набавку редовне униформе, тактичких чизама итд.

Извор: НЕЗАВИСНЕ

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *