Привреда

РС не кочи испуњавање обавеза из Уговора о Енергетској заједници


Република Српска није кочничар у испуњавању обавеза из Уговора о Рнергетској заједници и у претходном периоду дјеловала је искључиво у складу са уставом и законима у БиХ, наводи се у саопштењу Министарства енергетике и рударства Српске, у којем се реагује на информације о санкцијама које је Енергетска заједница увела БиХ због пропуста у поштовању правила и директива те организације у области нафте.

Из овог Министарства наглашавају да је Српска дала огроман допринос усаглашавању бројних отворених и спорних питања која се тичу израде и усвајања прописа којима би биле испуњене обавезе према Енергетској заједници.

„Претходних неколико година, уз огромне напоре које смо чинили, дошли смо до законских рјешења која су прихваћена и оцијењена као усклађена са ставовима Енергетске заједнице. Полазећи од ове чињенице, Република Српска је још 2018. године усвојила Закон о гасу који је у већој мјери био усаглашен са Трећим енергетским пакетом. Насупрот томе, ФБиХ је област гаса регулисала Уредбом о организацији и регулацији сектора гасне привреде из 2007. године, која није усаглашена ни са Другим ни са Трећим енергетским пакетом“, наводи се у саопштењу.

Напомиње се да су Влада Српске и ресорно министарство, са своје стране, увијек били свјесни обавеза које проистичу из Уговора о Енергетској заједници, те да су исте досљедно извршавали, покушавајући својим приједлозима и дјеловањем да превазиђу проблеме настале форсирањем рјешења од стране ФБиХ која задиру у уставне надлежности ентитета, али и БиХ.

„У прилог горе наведеном иде чињеница да је Влада Републике Српске испунила договор дефинисан Заједничком изјавом предсједника влада Републике Српске и ФБиХ, ресорних министара, директора Секретаријата Енергетске заједница и једног броја амасадора, и у јуну 2019. године дала сагласност да се Преднацрт закона о регулатору електричне енергије и природног гаса, преносу и тржишту електричне енергије у БиХ упути у парламентарну процедуру. Европска комисија је и званично потврдила да ће поменути Преднацрт, као такав, омогућити преузимање одредби Другог и Трећег енергетског пакета у области гаса у законодавство БиХ. Међутим, ФБиХ није испунила свој дио обавеза и договора, због чега је блокирана процедура усвајања овог законског рјешења“, наводе у Министарству енергетике и рударства Републике Српске.

Сматрају да је Српска у вези са овим законом испунила све своје обавезе и да је по том питању посао завршен.

„Сада очекујемо да ФБиХ прихвати иста рјешења и да се закон упути у процедуру и усвоји. Свјесни смо да је неопходно ријешити и друго питање на које указују мјере Енергетске заједнице, односно питање квалитета течних нафтних горива у БиХ. Треба напоменути да Рафинерија нафте у Броду не ради више од двије године и да није коректно у овом тренутку доводити Рафинерију нафте у Броду у било какву везу са Одлуком о квалитету течних нафтних горива у БиХ“, наводе у Министарству.

Подсјетили су да је од стране Министарства спољне трговине и економских односа БиХ у јулу прошле године формирана Радна група за израду нове Одлуке о квалитету течних нафтних горива, коју чине представници надлежних институција из Републике Српске и ФБиХ.

„Увјерени смо да би, бар што се тиче улоге представника Републике Српксе, ова Одлука била знатно раније донесена, јер је ресорно министарство у посљедњих неколико година упорно инсистирало и својим активностима и проактивним приједлозима настојало да да свој пуни допринос уређењу ове области. И даље стојимо на располагању да и тај посао што прије приведемо крају. Очекујемо да ФБиХ, кроз своје законодавство, испуни своје обавезе из Трећег енергетског пакета, а Република Српска је спремна да усаглашени Преднацрт закона о регулатору електричне енергије и природног гаса, преносу и тржишту електричне енергије у БиХ подржи у парламентарној процедури у циљу његовог усвајања“, закључује се у саопштењу Министарства енергетике и рударства Републике Српске.

Извор: НЕЗАВИСНЕ

Подијели...
Прикажи још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!