РС не кочи испуњавање обавеза из Уговора о Енергетској заједници РС не кочи испуњавање обавеза из Уговора о Енергетској заједници
Република Српска није кочничар у испуњавању обавеза из Уговора о Рнергетској заједници и у претходном периоду дјеловала је искључиво у складу са уставом и... РС не кочи испуњавање обавеза из Уговора о Енергетској заједници


Република Српска није кочничар у испуњавању обавеза из Уговора о Рнергетској заједници и у претходном периоду дјеловала је искључиво у складу са уставом и законима у БиХ, наводи се у саопштењу Министарства енергетике и рударства Српске, у којем се реагује на информације о санкцијама које је Енергетска заједница увела БиХ због пропуста у поштовању правила и директива те организације у области нафте.

Из овог Министарства наглашавају да је Српска дала огроман допринос усаглашавању бројних отворених и спорних питања која се тичу израде и усвајања прописа којима би биле испуњене обавезе према Енергетској заједници.

“Претходних неколико година, уз огромне напоре које смо чинили, дошли смо до законских рјешења која су прихваћена и оцијењена као усклађена са ставовима Енергетске заједнице. Полазећи од ове чињенице, Република Српска је још 2018. године усвојила Закон о гасу који је у већој мјери био усаглашен са Трећим енергетским пакетом. Насупрот томе, ФБиХ је област гаса регулисала Уредбом о организацији и регулацији сектора гасне привреде из 2007. године, која није усаглашена ни са Другим ни са Трећим енергетским пакетом”, наводи се у саопштењу.

Напомиње се да су Влада Српске и ресорно министарство, са своје стране, увијек били свјесни обавеза које проистичу из Уговора о Енергетској заједници, те да су исте досљедно извршавали, покушавајући својим приједлозима и дјеловањем да превазиђу проблеме настале форсирањем рјешења од стране ФБиХ која задиру у уставне надлежности ентитета, али и БиХ.

“У прилог горе наведеном иде чињеница да је Влада Републике Српске испунила договор дефинисан Заједничком изјавом предсједника влада Републике Српске и ФБиХ, ресорних министара, директора Секретаријата Енергетске заједница и једног броја амасадора, и у јуну 2019. године дала сагласност да се Преднацрт закона о регулатору електричне енергије и природног гаса, преносу и тржишту електричне енергије у БиХ упути у парламентарну процедуру. Европска комисија је и званично потврдила да ће поменути Преднацрт, као такав, омогућити преузимање одредби Другог и Трећег енергетског пакета у области гаса у законодавство БиХ. Међутим, ФБиХ није испунила свој дио обавеза и договора, због чега је блокирана процедура усвајања овог законског рјешења”, наводе у Министарству енергетике и рударства Републике Српске.

Сматрају да је Српска у вези са овим законом испунила све своје обавезе и да је по том питању посао завршен.

“Сада очекујемо да ФБиХ прихвати иста рјешења и да се закон упути у процедуру и усвоји. Свјесни смо да је неопходно ријешити и друго питање на које указују мјере Енергетске заједнице, односно питање квалитета течних нафтних горива у БиХ. Треба напоменути да Рафинерија нафте у Броду не ради више од двије године и да није коректно у овом тренутку доводити Рафинерију нафте у Броду у било какву везу са Одлуком о квалитету течних нафтних горива у БиХ”, наводе у Министарству.

Подсјетили су да је од стране Министарства спољне трговине и економских односа БиХ у јулу прошле године формирана Радна група за израду нове Одлуке о квалитету течних нафтних горива, коју чине представници надлежних институција из Републике Српске и ФБиХ.

“Увјерени смо да би, бар што се тиче улоге представника Републике Српксе, ова Одлука била знатно раније донесена, јер је ресорно министарство у посљедњих неколико година упорно инсистирало и својим активностима и проактивним приједлозима настојало да да свој пуни допринос уређењу ове области. И даље стојимо на располагању да и тај посао што прије приведемо крају. Очекујемо да ФБиХ, кроз своје законодавство, испуни своје обавезе из Трећег енергетског пакета, а Република Српска је спремна да усаглашени Преднацрт закона о регулатору електричне енергије и природног гаса, преносу и тржишту електричне енергије у БиХ подржи у парламентарној процедури у циљу његовог усвајања”, закључује се у саопштењу Министарства енергетике и рударства Републике Српске.

Извор: НЕЗАВИСНЕ

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *