Култура

Филм Дара из Јасеновца кандидован за Oскара

Подијели...


Амерички студио “101” објавио је први званични трејлер за филм “Дара из Јасеновца”, који ће од 5. фебруара бити приказиван у САД.

Филм аутора Предрага Гаге Атонијевића и сценаристе Наташе Дракулић кандидован је за награде “Златни глобус” и “Оскар”.

Премијера у Србији заказана је за 22. април – дан пробоја преосталих јасеновачких заробљеника 1945. године.

“Дара из Јасеновца” је први српски филм (и први уопште) који се бави концентрационим логором Јасеновац у којем су усташе, хватски фашисти, током Дугог свјетског рата убијали махом Србе, Јевреје и Роме.

Филм говори о судбини српске дјевојчице за Козаре која настоји да у усташком логору сачува свој и живот свога брата.

Дара из Јасеновца је снимана на основу аутентичних свједочанстава преживјелих логораша, и представља први играни филм на тему логора Јасеновац.

Историјска драма се осврће на период 1942. године, када после велике усташко- њемачке офанзиве на Козари, локално становништво масовно завршава у концентрационим логорима. Међу њима је и дванаестогодишња Дара са својом мајком и два брата. О судбини оца не знају ништа. Ужас који ће преживјети у логору смрти учиниће да одрасте преко ноћи. Дарину мајку и старијег брата убијају, а мисија њеног живота постаје да сачува живот млађег брата у нељудским условима гдје деца свакодневно умиру од болести и глади и гдје их сурово убијају. Прича „Дара из Јасеновца“ је приказ судбине само једног дјетета са Козаре за хиљаде и хиљаде никад сазнатих и у стварности трагичнијих судбина.

Први дио филма сниман је на локацији села Колут у близини Сомбора, гдје је за потребе снимања зграда старе циглане са управним објектом претворена у злогласни логор Јасеновац, а други дио на локалитетима Беле Цркве.

Водеће улоге у филму играју глумци из Републике Српске Ања Станић Илић, Златан Видовић, Николина Фригановић, Сандра Љубојевић, Жељко Еркић и Горан Јокић док глумачку екипу из Србије чине Марко Јанкетић, Игор Ђорђевић, Наташа Нинковић, Бојан Жировић, Јово Максић, Радослав Рале Миленковић, Вук Костић, Татјана Кецман, Петар Зекавица, Јелена Грујчић, Богдан Богдановић и многи други.

У главнoј улози дјевојчице Даре нашла се Биљана Чекић, а остале улоге најмлађих заробљеника повјерене су Марку Пипићу, Николи Радуљу, Рајку Лукачу, Милици Јањић, Анђели Јањић, Ангелини Доцић, Луки, Јакову и Симону Шарановићу. Сценографију за филм потписује Горан Јоксимовић.

Филм су продуцирали Прадраг Антонијевић и Макса Ћатовић, а сценарио долази „из пера“ Наташе Дракулић. Филм је подржала Влада Републике Србије, као и Филмски центар Србије, а дистрибутер филма је

Извор: НЕЗАВИСНЕ/ДАНАС


Подијели...

Повезане вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!