Мале хидроелектране поново пред посланицима Републике Српске Мале хидроелектране поново пред посланицима Републике Српске
Декларација о заштити ријека у Републици Српској иницијатива је ПДП и Еколошке партије РС, која је припремала текст иницијативе, а која ће се наћи... Мале хидроелектране поново пред посланицима Републике Српске


Декларација о заштити ријека у Републици Српској иницијатива је ПДП и Еколошке партије РС, која је припремала текст иницијативе, а која ће се наћи на редовној седници Народне скупштине заказаној за 9. фебруар.

Разлог за доношење оваквог једног документа је потреба да се заустави злоупотреба природних богатстава у Републици Српској.

Хидроенергија се представља као чиста енергија, али изградња и коришћење хидроелектрана доводи до трајног нарушавања животне средине, те уништавања екосистема који зависе од ријека, наводи се у тексту декларације.

– Једно од највећих природних багатстава су ријеке Републике Српске, које ће бити уништене издатим концесијама за изградњу малих хидроелектрана и на тај начин угрозити животе становништва, довести до трајног нарушавања животне средине и екосистема који зависе од ријека – наводи се у образложењу декларације.

Од Владе РС траже да прогласи мораторијум на изградњу малих хидроелектрана, односно да се обуставе сви даљњи радови и пројекти на нашим ријекама, све док се не изврши комплетна ревизија поступака доношења концесионих дозвола за изградњу минихидроцентрала за период 2005-2020. година.

– Надамо се да ћемо добити и подршку осталих посланика. Спремни смо са осталим посланицима да радимо на коначном тексту, да се угради евентуално нека измјена. Ово може  бити нешто око чега ће се окупити сви у интересу Републике Српске. Наша је жеља да кроз ову сарадњу с Еколошком партијом радимо на питањима животне средине, питањима одрживог развоја и другим која код нас нису у првом плану због одређених социјалних тема – рекао је народни посланик Игор Црнадак (ПДП).

Предсједник Еколошке партије Републике Српске, Никола Лазаревић, рекао је да ће у декларацији посебна пажња бити посвећена забрани изградње мини хидроцентрала како би природна богатства у Српској била сачувана.

Представнички дом Парламента Федерације БиХ усвојио је 23. јуна 2020. године Декларацију о заштити ријека и изгласао закључак о потпуној забрани градње малих хидроелектрана (МХЕ) на цјелокупној територији Федерације БиХ. Предлагачи декларације очекују да и Република Српска уради исто.

И СНСД тражио забрану

– Нама није проблем да о томе расправљамо и ми смо на Колегијуму подржали да Декларација иде у пленум. Међутим, сам текст више личи на резолуцију него на декларацију, јер има доста мањкавости. Свима нам је заједнички циљ да заштитимо наше ријеке, али и да останемо у оквиру закона. Наша идеја је и од раније била да ставимо забрану на ново издавање дозвола за МХЕ. Сигуран сам да ћемо кроз скупштинску расправу доћи до заједничких рјешења. Ако желимо да ријешимо проблем требамо заједно да наступимо – рекао је шеф Клуба посланика СНСД, Игор Жунић.

Занимљиво је да средином прошле године закључци СНСД о постепеној забрани градње малих хидроелектрана на ријекама у Републици Српској, на опште изненађење, нису добили подршку у Народној скупштини.

Извор:ЕУРОБЛИЦ

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *