Требиње

Дубровчани и Црногорци купују гробна мјеста у Требињу


Дешава се да пензионери из Хрватске, али и сусједне Црне Горе купују гробна мјеста у Требињу, иако су њихове адресе становања Дубровник, Херцег Нови, Никшић и други градови, јер им је то доста јефтиније, потврдили су нам из агенција у граду на Требишњци.

Овај тренд је нарочито изражен у посљедњој деценији, када су због енормног повећања цијена некретнина у региону повећане и цијене гробних парцела.

У Агенцији за некретнине „Твико“ из Требиња кажу да је прије пандемије вируса корона било заинтересованих који су заједно са становима жељели купити и гробна мјеста у Требињу, али је све то тренутно стало.

Очекује се да послије попуштања пандемије поново крену такве активности.

„Иако се раније нисмо бавили овим пословима, јављали су ми се Дубровчани који су куповали станове по Требињу и жељели купити и гробно мјесто, па је једна жена тражила да јој у пакету обезбиједим и куповину стана и споменика, али је то било прије короне. Сада  су сви такви послови стали, мада се надам да ће након пандемије тога бити све више“, каже за „Независне“ Васо Милић, власник Агенције „Твико“.

У требињском предузећу „Комунално“ не води се евиденција о томе које националности и одакле људи купују гробна мјеста, али се она продају за припаднике све три вјероисповијести, а највише парцела се прода на Градском гробљу „Бањевци“.

Добар дио људи из сусједних црногорских и хрватских мјеста се, међутим, не сахрањује у Требињу, већ у околним селима из којих потичу и тамо су саградили споменике, па како сазнајемо, њихове породице нису омели ни вирус корона ни мјере предострожности њихових држава да испуне посљедњу жељу свога покојника, да га возе и на заобилазне граничне прелазе, само да би га сахранили у завичају.

Милић каже да цијене гробница зависе од тога да ли радове изводе власници гробница и њихова родбина или радници „Комуналног“, па се крећу од неколико хиљада до десетак хиљада марака, па чак и више, зависно од мермерних плоча и других украса, али је то, у односу на окружење, сасвим пристојна цифра.

Све више је, прича се у Требињу, пензионера, нарочито из Хрватске, а који су поријеклом из Херцеговине, који у старим данима напуштају своју земљу, продају станове, куће и гробна мјеста, да би у Требињу купили нови стан, али и гробно мјесто.

„Знам да је било случајева да су људи из Дубровника који су тамо имали и саграђене споменике досељавали у Требиње, па су за цијену споменика на дубровачком гробљу могли купити мањи стан у Требињу“, прича нам Милић.

О Дубровчанима који у Требињу купују станове, али и гробна мјеста, пишу и неки дубровачки медији који праве калкулације да је седам до осам пута скупљи споменик у Дубровнику него у Требињу, али је и разлика у цијенама некретнина доста велика, па ће можда ова трговина након пандемије још више процвјетати.

Извор:НЕЗАВИСНЕ

Подијели...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!