Привреда

ЕРС остварила добит 23 милиона КМ


Генерални директор Мјешовитог холдинга “Електропривреда Републике Српске” Лука Петровић изјавио је у интервјуу Срни да ће ово матично предузеће, које има лиценцу за трговину електричном енергијом, у 2020. години пословати позитивно, а да је остварена добит 23 милиона КМ.

“Добит предузећа је мања у односу на планом предвиђених 40 милиона КМ због пада прихода од продаје електричне енергије”, појаснио је Петровић.

Он је прецизирао да се догодио апсурд, па су предузећа која су извозно оријентисана имала значајно смањене приходе, а предузећа која су увозила електричну енергију остварила су уштеде.

“Ова година је за `Електропривреду Републике Српске` била врло тешка и изазовна првенствено због пандемије вируса корона, која је утицала на драстичан пад цијена електричне енергије на слободном тржишту, које су биле најниже у протеклих 30 година. Такође, потрошња домаћег конзума је, усљед смањеног капацитета привредних дјелатности, била мања за око седам одсто”, рекао је Петровић.

Он је додао да је извршена консолидација пословања и трошкови су сведени на минимум, па су и планирани расходи за 2020. годину смањени за 6.500.000 милиона КМ.

Иако још нема финансијских извјештаја за зависна предузећа, извјесно је да ће Мјешовити холдинг пословати негативно.

“Усљед трансформација предузећа `Горња Дрина` и због лоше хидролошке ситуације, `Хидроелектране на Дрини` ће пословати изузетно негативно. Они ће изразити резултат од десетак милиона минуса. Такође, дистрибутивна предузећа ће, због исплате отпремнина, у износу од 30 милиона КМ пословати негативно у овој години”, објаснио је Петровић.

Он је напоменуо да је у 2020. години Република Српска кроз ово матично предузеће формирала неколико нових предузећа која су у власништву Владе Српске.

“То су Рудник кречњака и каменолом, Соларна електрана `Требиње један`, Хидроенергетски систем `Горња Дрина` и у току је регистрација вјетроелектране `Хргуд`, стопроцентно власништво `Електропривреде Републике Српске`, односно Владе Републике Српске”, навео је Петровић.

УСПЈЕШНА РЕОРГАНИЗАЦИЈА ДИСТРИБУТИВНИХ ПРЕДУЗЕЋА

Генерални директор “Електропривреде Републике Српске” рекао је да је 2020. година протекла у знаку реорганизације дистрибутивних предузећа, али и планирања и припреме нових инвестиција.

“Ми смо у оквиру реорганизационо-стабилизационих мјера направили веома храбар потез, кренули смо у реорганизацију дистрибутивне дјелатности на начин да се она раздваја и убудуће ће бити оператор дистрибутивног система који ће у потпуности бити регулисан од Регулаторне агенције за електричну енергију и јавно снабдијевање, односно снабдијевање грађана и потрошача до 35.000 киловат-сати”, навео је Петровић.

Он је рекао да је направљена функцијска организација – дистрибуција, тако што је формирано по пет оперативних чланова управа за пет најважнијих функција у дистрибутивној дјелатности, уз директора сваке дистрибуције, а смањен је број шефовских позиција, руководилаца и административних радника на рачун теренских радника и неопходног кадра за одржавање дистрибутивне дјелатности.

Петровић је најавио да ће у 2021. години доћи до повећања плата теренским радницима у дистрибутивним предузећима за 15 процената.

“У Републици Српској имамо укупно пет дистрибутивних предузећа и кроз систем отпремнина из наше `Електропривреде` је укупно изашло 775 запослених радника”, рекао је Петровић.

Он је додао да у оквиру реорганизације система није уручен нити један отказ и да је Холдинг нашао начин и показао изузетну одговорност и социјалну осјетљивост.

Када је ријеч о дијелу који се издваја из дистрибутивне дјелатности – јавном снабдијевању, Петровић је истакао да је оно формирано у оквиру овог матичног предузећа.

“У процедури је захтјев према Регулаторној агенцији за електричну енергију за добијање лиценце за обављање јавног снабдијевања и очекујемо у наредних 30 дана да добијемо ту лиценцу како би јавно снабдијевање могло да заживи од првог априла 2021. године”, рекао је Петровић.

Он је напоменуо да је урађен и низ других мјера, првенствено мјера штедње, нарочито у двије термоелектране и три хидролектране, истакавши да су одређене уштеде постигнуте у хидросистему, а нагласио је да има још простора за уштеде у термосистему.

Генерални директор Мјешовитог холдинга “Електропривреда Републике Српске” Лука Петровић истакао је да ће се у наредном периоду радити на реорганизацији производних предузећа јер је Холдинг добио финансијску подршку Амбасаде Велике Британије, која је учествовала у реорганизацији дистрибутивних предузећа, а конултативно и оперативно ће помоћи да се у цијелости успјешно изврши и реорганизација производних предузећа.

Петровић каже да су свјесни да систем “Електропривреде” мора наћи начина да изврши додатне уштеде како би се кретао позитивно даље, те наглашава да су цијене електричне енергије и даље најповољније на Балкану.

“Цијена електричне енергије коју плаћају грађани Републике Српске нижа је од њене производне цијене. Цијена струје према домаћем конзуму је 25,50 евра, док је тржишна цијена електричне енергије 52 евра. У том смислу сигурно је да оваква цијена електричне енергије значајно смањује приходе `Електропривреде`, а самим тим и развој инвестиција од сопствених средстава”, рекао је Петровић.

ПЕТ ЗНАЧАЈНИХ ИНВЕСТИЦИОНИХ ПРОЈЕКАТА

Генерални директор “Електропривреде Републике Српске” Лука Петровић осврнуо се на пет значајних инвестиционих пројеката овог предузећа на којима се интензивно радило у 2020. години.

Према његовим ријечима, акценат је стављен на наставак изградње и завршетак хидроелектране “Дабар”, инсталисане снаге 160 мегавата, затим на изградњу хидроенергетског система “Горња Дрина”, у чијем саставу се налазе: хидроелектрана /ХЕ/ “Бук Бијела”, ХЕ “Фоча” и ХЕ “Паунци”, укупне инсталисане снаге 190 мегавата, које су у већинском власништву “Електропривреде Србије” /51 одсто/, а “Електропривреда Српске” располаже са власништвом од 49 одсто.

“Стекли су се услови да ово предузеће самостално обавља своју дјелатност, а то значи одабир извођача радова и реализацију финансијске конструкције”, појаснио је Петровић.

Петровић је додао да је трећи важан пројекат “Електропривреде Републике Српске” вјетропарк “Хргуд”, за који је Њамачка развојна банка /КфВ/ обезбиједила 60 милиона евра, наводећи да се, због спорих процедура и честих кадровских промјена у врху КФВ-а, очекује да извођач радова за изградњу вјетропарка изабере крајем 2021. године.

“Четврти значајан пројекат је изградња хидроелектрана на Бистрици. ЕПЦ уговор финансирања већ је потписан, а у току је фаза одабира финансијера овог пројекта. У склопу хидроелектрана `Бистрица` се налазе три хидроелектране – `Бистрица један`, `Бистрица 2А` и `Бистрица три`, укупне снаге око 40 мегавата. Цијена извођачког уговора је 102 милиона евра”, навео је Петровић.

Он очекује да ће у току неколико наредних мјесеци бити обезбијеђена средства за овај пројекат.

СОЛАРНА ЕЛЕКТРАНА “ТРЕБИЊЕ ЈЕДАН” – НАЈВЕЋИ СОЛАРНИ ПАРК НА БАЛКАНУ

Петровић је истакао да је пети значајан пројекат Холдинга изградња соларне електране “Требиње један”, снаге 73 мегавата, на територији Зупци на потезу Требиње-Херцег Нови.

Он је додао да ће ова електрана годишње производити 100.000 мегават-часова електричне енергије, а буџет града ће, на основу накнада од соларне електране, имати годишњи прилив од око 500.000 КМ.

Петровић је нагласио да је соларна електрана “Требиње један” највећи соларни парк на Балкану, који је захтијевао огромне припреме.

“Много посла је одрађено, а пред нама је издавање грађевинске дозволе, која се очекује на прољеће 2021”, рекао је Петровић.

Он је додао да је, за потребе соларне електране, са градом Требињем потребно направити уговор о кориштењу земљишта које је у власништву града.

“Имамо већ неколико иницијативних писама или писама намјере о заједничкој изградњи соларне електране и онај извођач који буде донио потврду да има резервисана средства, ми смо спремни да са њим да уђемо у аранжман о изградњи те соларне електране. Ту одлуку ћемо донијети у наредних 60 дана”, рекао је Петровић.

Он је изразио увјерење да ће заједничким снагама, уз помоћ Владе Републике Српске и међународних финансијских институција, успјети да реализују финансијске конструкције за све поменуте инвестиције.

Петровић је нагласио да је ријеч о пројектима из обновљивих извора енергије, што је врло значајно за систем, али и да је све у складу са директивама и процедурама Енергетске заједнице.

ТЕШКА ГОДИНА ЗБОГ ПАНДЕМИЈЕ ВИРУСА КОРОНА

Петровић је истакао да је 2020. година била веома тешка првенствено због пандемије вируса корона која је утицала да привреда у Европи и свијету ради смањеним капацитетом, што значи да су биле смањене и потребе за електричном енергијом.

Он је рекао да је “Електропривреда Републике Српске” нашла начин да ублажи помјерање цијена електричне енергије ка тржишним заједно са Унијом послодаваца и Привредном комором Републике Српске.

“Регулаторна агенција за електричну енергију прихватила је повећање регулисане цијене за Рудник и термоелектрану `Угљевик` у износу од 21 милион КМ и свакако да морамо да процијенимо на који начин ће се то уважити код регулисаних тарифних купаца”, навео је Петровић.

Он је нагласио да “Електропривреда Републике Српске” не одустаје од инвестиција и израде нових капацитета, али остаје значајан период уштеда и реорганизације производњи, којим ће се допринијети да и тај сегмент “Електропривреде” буде стабилнији и профитабилнији него данас.

Извор:СРНА

Подијели...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!