Бања ЛукаТребиње

Financial Times: Бањалука и Требиње међу најсигурнијим мјестима за инвестиције


Према истраживањима међународних агенција које се баве истраживањима туристичких дестинација и мјеста за најбоље инвестиције високо мјесто заузима и Република Српска. Посебно је значајна бањалучка и херцеговачка регија гдје су доминатни градови Бањалука и Требиње.

Према оцјенама угледнога свјетскога финансијскога часописа „Financial Times“ из Лондона Херцеговина је туристичка локација будућности, док је 2018. године Република Српска уврштена међу десет малих регија будућности. На темељу тога специјализирано издање престижног часописа “Financial Times” за промоцију страних улагања – “ФДИ Магазин”, сврстао је регију Херцеговине на 6. мјесто у категорији “ТОП 10 Туристичких локација будућности” према ФДИ стратегији.

Требиње има брзорастући туризам, јер се град налази у близини Јадранског мора, на обали ријеке Требишњице подно планине Леотар са природним љепотама, културно-историјским споменицима и богатом гастрономском понудом нуди одличне могућности за улагање у инфраструктуру. Са благом климом обиљем воде, развијеном саобраћајном инфраструктуром, представља атрактивну инвестициону локацију за улагање.

Такође, и Бањалука као културни и административни центар, има веома повољну стратешку позицију на европском континенту која инвеститорима омогућава лак приступ цјелокупном тржишту Европске уније, централне и источне Европе. Као модеран европски град средње величине, Бањалука нуди угодно пословно и животно окружење. У односу на градове у окружењу, пружа једноставнији и јефтинији живот у којем су доступни сви садржаји који га чине приступачним и квалитетним, што је сврставе у градове који су погодни за инвестиције.

– Неспорно је да тржишта Бањалуке и Требиња показују да су подобно тло за инвестирање и покрај кризе која тренутно влада у свијету. Непокретности не губе на својој вриједности, штавише, њихова цијена расте. Раст цијена је посебно видљив у Требињу гдје су цијене станова у центру од марта ове године, са 2 200 КМ за метар квадратни стамбеног простора, порасле на 2 800 КМ – изјавио је адвокат Дин Тешић чија је канцеларија специјализована за инвестиције, привредно право и банкарство.

Он је истакао да својим клијентима препоручује улагање у наведене градове у Републици Српској и увијек има припремљене инвестиције за њих.

– По жељи клијента врши се и посредовање, проналажење и припрема инвестиција, а међу њима су најтраженије данас инвестиције у области станоградње и туризма. Наша канцеларија с дугогодишњим искуством пружа сигурност и извјесност у остваривању инвестиционих потреба клијената. Оно што је пријеко потребно да дође до измјене законодавства у овој области узимајући у обзир земље у окружењу и свијету гдје се захтјеви инвеститора рјешавају у току текућег мјесеца и тим се се спрјечава да не дође до штете по инвеститора и ствара погодно тло за инвестиције. У сљедећој години очекујемо пораст броја клијената вољних да инвестирају у Требиње узимајући у обзир близуину Дубровника, развијен вјерски туризам и потенцијал Требиња у развоју гастро туризма – изјавио је Тешић.

Бањалуку и Требиње атрактивним чини очувана и богата природна средина која животу даје квалитетну и опуштену ноту. Уз све боЉу путну инфраструктуру, раширеност интернета и свеукупно отварање града, очекује се још бржи и квалитетнији развој, првенстевено са аспекта тржишне економије кроз развој трговине, туризма и бројне инвестиције. За развој инестиција посебно су значајна и законска рјешења.

Према мишљењима правника Закон о стварним правима направио је значајан корак напријед у развоју стварног права и увео нове институте за развој инфраструктуре и побољшање инвестиција. Један од таквих института је и право грађења који значајно побољшава положај инвеститора.

– У условима сурове тржишне утакмице обиљежене бројним финансијским проблемима пословних субјеката Закон о стварним правима препознаје институте који побољшавају положај инвеститора. Такав институт је и право грађења које има бројне предности у односу на остале, али је и даље непознаница за велики број правника и инвеститора – изјавио је Станко Тепић, мастер правних наука и аутор књиге „Хипотека на праву грађења“, чији је издавач Правни факултет у Бањалуци.

Тепић је истакао да право грађења са својом двоструком правном природом има бројне користи, како за власника земљишта, инвеститора тако и за крајње купце станова уколико је ријеч о стамбеној градњи, јер доста снижава трошкве градње, а самим тим и инвеститори могу да спусте цијену стана и на најскупљим локацијама.

– Посебно је важно да се право грађења може оптеретити заложним правом, хипотеком, исто тако је важно да ужива правну заштиту, тако да ни власник земљишта, ни инвеститор немају страха од пропасти њиховога добра, а нарочито уз подршку правника опасности су сведене на минимум – изјавио је Тепић.

Приликом одабира мјеста за инвестицију треба посветити посебну пажњу бројним аспектима, а бржа, ефикаснија и јефитинија градња, иде уз стручан тим особа које знају препознати и реализовати ивестициони пројекат.

– У модерно доба, гдје се од сваког производа захтјева квалитет више, те у ком је корисник навикнут на висок стандард израде свега понуђеног, квалитетно испројектован пројекат и адекватна локација свакако је привлачнија крајњем кориснику-купцу, а инвеститору омогућава бројне предности. Правилним и квалитетним процесом пројектовања и избором локације постиже се функционална заокруженост објекта, одређује се и дефинише визуелни идентитет, те се објекат усклађује са контекстом-околишом – изјавио је Бошко Саламић, дипломирани инжењер архитектуре.

Владан Гајић руководилац продаје у Аутоматикону сматра да данашње тржиште захтјева многе услове како би се задовољио крајњи купац, и да о томе инвеститори морају да воде рачуна.

– Данашње тржиште станова захтјева велику опремљеност савремене аутоматике, која помаже подизању луксузних ствари на виши ниво, али и сам квалитет живота, доказујући своје предности за оне који су укључени у трговину некретнина – изјавио је Гајић.

Управо да би се реализовао одговарајући инвестициони пројакат инвеститори треба да воде рачуна о бројним проблемима. Зато Бањалука и Требиње заједно са стручним тимом, у складу са законском регулативом, представљају најсигурнија мјеста за инвестицију у Републици Српској.

Извор:СРПСКА CAFFE

Подијели...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!