Црна Гора

Усвојене измјене и допуне Закона о слободи вјероисповијести у Црној Гори


Посланици парламентарне већине усвојили су измјене Закона о слободи вјероисповијести којим се, како је саопштено, односи између цркава, вјерских заједница и државе чине праведним и ставља тачка на сукобе које је важећи Закон произвео.

Претходно су усвојени амандмани Грађанског покрета УРА (ГП) у којима се наводи да је вјерска заједница, односно дио вјерске заједнице чији је вјерски центар у иностранству, која није уписана у Јединствену евиденцију, дужна да дјелује у оквиру јединственог правног поретка Црне Горе.

Како су казали из те партије, тим амадманом се обезбјеђује да све вјерске заједнице поштују црногорске законе, суверенитет и територијални интегритет, али и дјелују у оквиру јединственог правног поретка Црне Горе.

Други амадман се односио се на члан 36 који се мијења и гласи „Контролу законитости намјенског трошења средстава вјерске заједнице из државног буџета и буџета локалне самоуправе врше надлежни органи, у складу са законом“.

Циљ тог амадмана, како су појаснили из ГП УРА, јесте да се уведе принцип транспарентног трошења и контроле средстава које се из буџета намјенски дају вјерским заједницама.

Посланици опозиције нијесу присуствовали сједници, а из Демократске партије социјалиста су поручили да су све вечерашње одлуке Скупштине нелегитимне и неважеће.

Посланик те партије Душко Марковић казао је на конференцији за новинаре да је на сцени скандалозно, неприхватљиво и противуставно понашању већине, и да није није извршена законита верификација посланичког мандата ГП УРА.

Он је најавио да ће ДПС поднијети пријаве и процедуре према судским органима који ће одлучити о оваквом понашању већине, и позвао међународну заједницу „да одговорно сагледају овакво понашање већине и да са опозицијом покушају да обезбиједе владавину права и поштовање политичког система“.

Пред наставкак сједнице дошло је до ситне чарке између скупштинских службеника, незванично се сазнаје.

Државна изборна комисија претходно је одбила да верификује мандат Суади Зороњић која је изабрана са листе “Црно на бијело”, након што је Скупштина раније данас обавјестила да је Филип Аџић поднио оставку.

Шеф посланичког клуба Демократа Борис Богдановић казао да је Закон о слободи вјероисповијести кључни „камен спотицања“ између грађана и бившег режима.

Према његовим ријечима, тим законским измјенама односи између цркава, вјерских заједница и државе чине се праведним и ставља се тачка на сукобе које је важећи Закон произвео, јер је „његова сврха била да створи тензије између људи“.

„Овим измјенама покушавамо да исправимо неправду. Посланици треба да радимо свој посао, да доносимо законе и помиримо људе“, поручио је Богдановић.

Посланица УРА-е Божена Јелушић казала је да је познато да је она на Главном одбору те партије била против тога да сада изгласавају Предлог Закона о слободи вјероисповијести, због тајминга, кратке јавне расправе и чињенице да постоји спорност у уставности.

Она је рекла да за годину нико није дао тај правни акт на провјеру уставности, ни бивши режим, нити црква.

Јелушић је навела да не пристаје да не види како се спинује јавно мњење и подижу емоције да би се престало мислити.

„Видјела сам како порука маневрисањем ситним наводи примаоца да прихвати само једно рјешење, па се ми наводно данас овдје одлучујемо између државе и Српске православне цркве“, казала је Јелушић.

Она је истакла да то није истина.

Према ријечима Јелушић, након 2006. године досадашња политичка елита није створила функционалну државу, није створила институције.

„И онда је 2019. године покушала да оно што није урадила помете метлом Закона о слободи вјероисповијести. Он је започео спиралу зла. Вољела бих да се та спирала данас није наставила, али нажалост, јесте и данас настављена“, рекла је Јелушић.

Она је казала да се нада да ће се послије вечерашње одлуке црква вратити тамо гдје јој је мјесто – „у зидове цркве, без потребе за нарацијама које ће нас дијелити“.

Посланик Демократског фронта (ДФ) Марко Ковачевић казао је да је опозиција данас покушала да дискриминише парламентарну већину, односно изборну вољу грађана.

„Ми вечерас отпочињенмо завршну фазу Демократске партије социјалиста“, поручио је Ковачевић.

Он је додао да су на сједници Законодавног одбора имали прилку да код представника нове опозиције увиде разочарање „чињеницом да неће моћи никог да дискриминишу“.

Лидер Социјалистичке народне партије Владимир Јоковић казао је да ће након годину вратити закон грађанима и цркви.

„Ова прошла власт је прозводила подјеле и конфликте и никако нијесу хтјели да одустану од одузимања имовине цркви која је створила идентитет Црне Горе“, рекао је Јоковић.

Он је казао да су грађани литијама бранили своју Митрополилију и цркву.

Према његовим ријечима, грађани су 30. августа одлучили и гласали против оних који су донијели овај Закон и створили нову већину која ће све вјерске заједнице вратити у равноправан положај.

Посланик ДФ Славен Радуновић казао је да је задовољан што ће, како је навео, једна неправда бити исправљена.

“Најважније је да је закон, након данашњих измјена, недискриминаторски и да ће да буде једнак за све”, рекао је Радуновић.

Он је навео да се нада да ће на сличан начин фукнционисати као одговорна већина.

“Исправљаћемо неправде и бићемо једнаки према свима. Ова већина ће бити одговорна и другачија од претходне”, поручио је Радуновић.

Он је казао да “оваква ствар коју је предсједник Државне изборне комисије (ДИК) Алекса Ивановић вечерас урадио није грешка”, и да тако нешто не може да уради, „а да није уцијењен нечим страшним”.

“Након овога њему слиједи кривична пријава од свих нас. Неће се одустати. Или му нудимо заштиту уколико је био под притиском криминалних група блиских Демократској партији социјалиста. Не само њему, већ свакоме кога ДПС на овај начин жели да уцјењује”, рекао је Радуновић.

Бранко Радуловић из Покрета за промјене казао је да се бори за једну јединствену православну цркву.

Радуловић је апеловао на свештенство да, без обзира којој цркви припадају, воде народ кроз литугију и богослужење, наводећи да није њихова дужност “да се уплићу у овоземаљски живот”

На сједници није било посланика опозиције, а након прозивања, предсједник Парламента Алекса Бечић констатовао је да има кворума за рад.

Посланик коалиције “Црно на бијело” Филип Аџић, како је раније најавио, поднио је оставку на мјесто посланика, што је предсједник Скупштине констатовао. У току је пауза у раду Скупштине док се Државна изборна комисија не изјасни о упражњеном посланичком мјесту и на то мјесто не наименује новог са листе “Црно на бијело”.

Предсједник Скупштине Алекса Бечић је појаснио да је посланица Демократског фронта, Маја Вукићевић, тражила да присуствује сједници на даљину, што јој, како је појаснио, омогућује Пословник.

Посланик Демократа Борис Богдановић казао је на почетку сједнице да нико неће блокирати рад Скупштине и затражио да се прозивком утврди кворум.

“Ко год покуша да блокира овај дом, имаће жесток одговор са наше стране. Сада ћете видјети како држава рјешава проблем опструкције за само 15 минута”, казао је Богдановић у обраћању.

Захтјев за утврдђивање кворума потписало је десет посланика.
Извор:МОНДО

Подијели...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!