Савјет министара БиХ разматра о додатку на плату за информатичаре Савјет министара БиХ разматра о додатку на плату за информатичаре
Савјет министара БиХ на предстојећој сједници поново ће одлучивати о додатку на плату државним службеницима у појединим институцијама због обављања сложених информатичко-апликативних послова, а... Савјет министара БиХ разматра о додатку на плату за информатичаре


Савјет министара БиХ на предстојећој сједници поново ће одлучивати о додатку на плату државним службеницима у појединим институцијама због обављања сложених информатичко-апликативних послова, а све с циљем покушаја задржавања ИТ кадра који због бољих понуда, како кажу у Синдикату, одлазе на дневном нивоу.

Овај пут Савјет министара БиХ одлучиваће о додатку на плату запослених ИТ стручњака у Агенцији за форензичка испитивања и вјештачења, а у припреми је и одлука која се односи на запослене у Министарству транспорта и комуникација БиХ.

“Нисмо учествовали у томе, али то треба радити на нивоу цијелог Савјета министара БиХ и свих институција БиХ како би евентуално повећање било јединствено за све ИТ стручњаке, а не да свако ради појединачно јер се на тај начин прави и дискриминација с обзиром на то да се једнима увећава за један проценат, а другима за други. Једини пут је јединствена одлука Савјета министара БиХ, а све остало је импровизација”, рекла је Лејла Чопељ, предсједница Синдиката државних службеника запосленика у институцијама БиХ.

И раније Савјет министара БиХ је покушавао на овај начин ријешити проблем одласка ИТ стручњака, међутим такве одлуке врло често нису пролазиле, а у њима се између осталих тражило повећање плате информатичарима од 10 до чак 30 одсто. Ипак, било је и институција у којима је плата повећана не кроз ове врсте одлука, већ, како су нам појаснили, неку врсту рачуноводствене гимнастике.

“То ће се на крају морати ријешити, али само да не буде касно. Информатичари одлазе и као главни разлог наводе мале плате, а с друге стране им се стално обећава да ће оне бити повећане, али то не раде јер у овом тренутку нема законске могућности да се то уради и буџетски оквир за сваку институцију и министарство је такав да нема простора да се појединцима плата повећа”, испричао је извор “Независних” близак Савјету министара БиХ.

Када је ријеч о Министарству транспорта и комуникација, у овом министарству припремили су одлуку која је у процесу јавне расправе, а којом се за три државна службеника тражи додатак на плату од 24, 25 и 30 одсто, а, како су навели у самој одлуци, новац за те потребе био би обезбијеђен у буџету институција БиХ.

“То неће зауставити ИТ стручњаке у институцијама БиХ. Зашто би неко радио за 1.000 или 1.500 КМ кад за тај исти посао на неком другом мјесту може добити дупло више? О томе треба озбиљно разговарати и креирати одлуке које ће бити јединствене за све. Нама такви стручњаци одлазе на дневном нивоу и то је проблем”, рекла је Чопељева.

О проблемима одласка радника, посебно информатичара, из институција БиХ раније су упозорили и у Генералном секретаријату Савјета министара БиХ, који су на крају прошле године упозорили сва своја министарства да је појава одласка све израженија.

Тада су упозорили да је посебно изражен проблем одласка ИТ стручњака, односно људи информатичке струке, уз упозорење да то може да угрози функционисање великог броја развијених система, односно софтверских апликација и база података који пружају подршку свим институцијама БиХ.

Извор:НЕЗАВИСНЕ

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *