Требиње

Требињске васпитачице међу 10 најбољих у БиХ: Прича проткана љубављу


Васпитачице у вртићу „Наша радост“ у Требињу Ивана Кундачина и Сања Кисин пласирале су се међу десет најиновативнијих васпитачица у раду с дјецом у Босни и Херцеговини у овој години.

Њих двије су као тим ушле у групу најбољих одлуком Центра за образовне иницијативе БиХ „Степ бy степ“, међу 199 просвјетних радника.

Иновације које су унијеле у рад с дјецом представиле су кроз пројекат „Наш свијет – свијет вртића“, чија је суштина мијењање лоших навика код најмлађих, односно развој здравих навика код малишана, што ће касније утицати на њихов психо-физички развој.

Ивана Кундачина каже да су она и колегиница на идеју овога пројекта, у коме се дјеца изводе на отворени простор, дошле спонтано, кроз рад с малишанима у свим аспектима.

„Примијетиле смо недостатак кретања, недостатак комуникације, чак и моторичке сметње и незадовољство код малишана, па и незаинтересованост за рад, тако да смо просто направиле једну причу у којој се дјеца изводе ван наставних просторија, а у којој нам је много помогао стручни тим, директорица и колегинице с којима радимо“, каже Ивана.

Њена колегиница Сања Кисин додаје да су, водећи се чињеницом да њихова прича мора бити проткана игром и љубављу, одмах дошле на идеју да дјеца треба да се укључе у спортске активности, које су се изванредно подудариле са школом спорта која је покренута у Требињу и организује се као бесплатна за сву дјецу у Требињу.

„Дјеца су два пута седмично одлазила на тренинге у спортску дворану, а са лијепим временом су укључени и у школу пливања, за коју је наша директорица успоставила контакте с тренерима. Вртић је набавио и потребну опрему, капице, нараменице и друго, тако да смо на крају имали малишане који су се ослободили у води, научили да заузму став тијела. У овом су пројекту научили и возити ролере, које им је, заједно са опремом, такође набавио вртић“, прича васпитачица Сања.

Овакав иновативни вид наставе ће се у вртићу „Наша радост“ и убудуће примјењивати, што двије поменуте васпитачице сматрају главним бенефитом, јер њихова жеља, како кажу, није била да се такмиче са својим колегама, већ да дјецу кроз игру што боље припреме за даља животна искушења.

Извор: НЕЗАВИСНЕ

Подијели...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!