Бања Лука

Радојичић данас предаје дужност Станивуковићу. Остављам пуну касу и сређен град


Игор Радојичић, досадашњи градоначелник Бањалуке, данас предаје дужност свом насљеднику Драшку Станивуковићу.

У интервјуу за „Независне новине“ Радојичић прича отворено о протеклим изборима, распуштању Градског одбора СНСД-а и дешавањима у задњих мјесец дана, четворогодишњем мандату, али и шта планира да ради у будућности.

НН: Према најавама, данас предајете дужност новоизабраном градоначелнику Драшку Станивуковићу. За почетак, како коментаришете резултате избора у Бањалуци?

РАДОЈИЧИЋ: На изборима за градоначелника Бањалуке побиједио је господин Станивуковић. Анализа оваквог резултата је слојевита, али примарно је да је већина грађана тако гласала. Дакле, то је воља Бањалучана, изражена на демократским изборима. Није препознато и валоризовано све оно што смо урадили за Бањалуку у протекле четири године. Нисмо довољно и добро комуницирали наше резултате, нити увјерљиво демантовали нереалне и неистините приједлоге и изјаве друге стране. Развојни пројекти у граду очито нису били опредјељујући фактор за већину бирача, већ сасвим друге поруке. Уједно, овим путем желим захвалити свима са којима смо сарађивали претходних година и нарочито свима онима који су ме подржали на овим изборима.

НН: Многи су склони рећи да није изгубио Игор Радојичић, него СНСД?

РАДОЈИЧИЋ: То је само једно од тумачења резултата избора. Сигурно да је дуготрајна власт СНСД-а у граду довела до одређеног засићења, унутар партије, коалиције и међу грађанима. Затим је ту важан елемент неискрене коалиције. Битка за Бањалуку ове године имала је и велики републички и регионални значај, и дијелом се видјело мијешање и интерес неких фактора са стране у бањалучке изборе. Такође, вршећи власт у протекле четири године сукобио сам се са неким моћним приватним интересима, којима никако није одговарало да наставим мандат. Биће веома битно и интересантно пратити у наредном мандату ставове и одлуке новог градоначелника и градске власти на крупним имовинским питањима и судским поступцима у којима град учествује. И даље крупни приватни интереси круже око града, као лисице око кокошињца. Нова извршна власт је стигла, али се старе лисице неће одмакнути. Протекле четири године водили смо тешку битку за заштиту градских интереса у крупним имовинским споровима, који на нашим судовима, у судару са моћним приватним интересима, готово да немају никакве шансе. Дакле, тумачење резултата избора захтијева да се добро замислите. Неки одговори ће се казати и у будућности, ако будете пратили све одјеке и посљедице оваквог исхода избора у Бањалуци на све домаће нивое и на регионални контекст.

НН: Осим честитке новом градоначелнику путем друштвених мрежа, од избора до данас готово да се и нисте јавно оглашавали. Зашто?

РАДОЈИЧИЋ: Било је више разлога. Већина није политичке природе. Претходне седмице за мене нису биле само обиљежене изборима, већ и породичним и здравственим проблемима. Лично и породично оболијевање од короне, болничко лијечење, губитак оца… Све се ово везивало једно за друго, проблеми су се сустизали, тако да су ово биле тешке седмице за мене и моју породицу. Примарни политички разлог је и да је СНСД реаговао бурно. Предсједник СНСД-а је 15. новембра увече јавно смијенио и распустио Градски одбор у Бањалуци. Лично сматрам да је то био непотребан потез, у афекту, као и неке изјаве након избора. Та одлука о егземпларној смјени, односно распуштању, након дугогодишње сарадње и низа успјеха које сам лично у протеклих двадесетак година донио СНСД-у, за мене је била веома разочаравајућа. Ионако бих се, након оваквог изборног резултата, са својим сарадницима повукао са чела Градске организације СНСД-а. Предсједник СНСД-а, по Статуту, има право на распуштање Општинског, односно Градског одбора, тако да је одлуком у изборној ноћи створена и нова политичка ситуација у самом СНСД-у, те ја више нисам ни представљао Градску организацију СНСД-а. Након овога није било више никаквих активности распуштеног Градског одбора, као ни прилике за политичко дјеловање и оглашавање у име Градске организације СНСД-а.

НН: Многима је упало у очи да сте Ви добили 45 одсто гласова, а чланице тзв. Видовданске коалиције, које су подржавале Вашу кандидатуру, готово 62,7 одсто. Гдје је нестала та разлика или, да будемо директнији, осјећате ли се издатим од стране коалиционих партнера?

РАДОЈИЧИЋ: Коалиција је очито била фикција. Разлика у броју гласова је превелика да би се тумачила случајношћу. Блок партија Видовданске коалиције је очекивано добио готово двије трећине гласова свих Бањалучана за одборнике, а заједнички кандидат за градоначелника знатно мање. Разлика је већа од 15.000 гласова. Дакле, искрене подршке није било. Чак супротно, није то био ни пасивни одговор, већ се из коалиционих редова гласало за противкандидата. Неке странке су се у коалицију окупиле искључиво ради користи, ради „стицања права на неки проценат учешћа у власти“ након избора, али без икакве „обавезе“. За мене лично, ова коалиција више не постоји јер нису остварени најбитнији елементи склопљеног споразума. Наравно, локални СНСД, под неким другим вођством, може сада склапати и видим да склапа сличне коалиционе договоре, након избора. Лично сам врло неповјерљив и око постизборног договора, након оваквог предизборног искуства. Ово је и упозоравајуће искуство на неискрене односе на другим нивоима власти и у другим локалним заједницама. Не треба амнестирати ни све дијелове СНСД-а, који су неке личне анимозитете претпоставили заједничком интересу.

НН: Протеклих дана могли смо видјети разне спекулације о Вашој даљој политичкој каријери. Шта је истина од свега тога, односно шта намјеравате радити након примопредаје дужности?

РАДОЈИЧИЋ: Читао сам протеклих седмица различите спекулације о мом даљем статусу и понашању. Међутим, у свему томе није било ниједне моје изјаве или става, а све спекулације су, у ствари, изражавале туђе пројекције. Истина је да након избора нисам имао ниједан разговор на тему даљег политичког или било каквог јавног дјеловања. Већину времена у протеклим седмицама имао сам породичне и здравствене проблеме. У четвртак предајем дужност градоначелника па од тог дана више нећу обављати никакву јавну дужност. Градски одбор СНСД-а Бањалука, који сам водио протеклих седам година и на који сам био посве политички фокусиран, је распуштен, тако да ни конкретног политичког задужења више немам. Дакле, након ове примопредаје дословно идем кући. Требаће ми и надам се да ћу имати прилику за одмор, након четири изузетно напорне године, у којима сам и приватни и породични живот потпуно био подредио пословима градоначелника. Тај одмор од политике и јавности може да буде и веома дуг.

НН: Може ли град наставити политику развоја какву смо могли видјети у протекле четири године ако нови градоначелник и скупштинска већина долазе из супротстављених политичких опција?

РАДОЈИЧИЋ: Сматрам да је овакав резултат избора дефинитивно завршио фазу и пројекције развоја које смо започели 2016. године. Четворогодишњи период интензивних капиталних улагања је завршен. Прво, грађани нису подржали наставак програма. Друго, у градској власти се појављују, бар засад, супротстављене политичке опције –  градоначелник из једне опције, а увјерљива скупштинска већина из друге. То слути на дуге политичке обрачуне и блокаде. Треће, на изборима је побиједила сасвим друга реторика, која није примарно говорила о новим мостовима, саобраћајницама, вртићима, капиталним улагањима у инфраструктуру. Повјерење је добила опција која звучи врло популистички, чији комплетан писани програм гласачи нису видјели, која је дала низ нереалних обећања, а која чак ни не разумије елементарне прописе и систем власти и одлучивања. Да парафразирам: заблуде у популистичка обећања у Бањалуци биће плаћене заустављањем реалног развоја града, наставком политичког шоу-програма и исцрпљивањем у политичким обрачунима наредних мјесеци. Побиједила је опција која је дала толико нереалних обећања која не може да издржи неколико градских буџета, тако да ће јој требати изговори за неуспјехе у испуњавању обећаног. Додатно, предизборне, али и неке постизборне изјаве показале су забрињавајући ниво непознавања прописа и система локалних власти, из чега су се рађала и нова неостварива обећања. Углавном, пратићемо.

НН: Из Вашег искуства, шта грађани могу да очекују у идуће четири године?

РАДОЈИЧИЋ: Мислим да ће појачаним маркетингом и политичком реториком нове извршне бањалучке власти настојати интензивно покривати немогућност реализације обећаног. Очекујем јачу политичку тензију, раст популизма, те заустављање реалних или нових капиталних инвестиција у граду, нарочито у комуналној инфраструктури. Такође, Бањалука се протеклих година развијала у сарадњи и хармонији са републичким властима. Републички ниво је много улагао у наш град. Сада су то супротстављени политички полови. Примјери Приједора, Теслића и Билеће у претходним годинама, гдје су се начелници и скупштинске већине нашли на супротним странама, су примјери дуготрајних, бесплодних политичких препуцавања, представа на скупштинским засједањима, доношења одлука којима се оспорава уставност и законитост, те узајамних блокада. Судећи по предизборној, али и постизборној реторици новог градоначелника и његових сарадника мислим да ће фокус нових бањалучких извршних власти бити на политичкој расправи са републичким властима, реторика је већ одавно усмјерена и на Милорада Додика лично. Гледаћемо двогодишњу изборну кампању за опште изборе 2022. године.

НН: Многе пројекте сте завршили, али многи су тек започети. Очекујете ли од нових власти да наставе Ваше пројекте?

РАДОЈИЧИЋ: Новом градоначелнику остављамо низ започетих квалитетних и потребних пројеката. Највећи пројекат водоснабдијевања у протеклим деценијама је у поодмаклој фази. Пројекти из пакета „Вода 1“ су при крају, неки водоводи и канализационе мреже из пакета „Вода 2“ су започети, а обезбиједили смо и осам милиона марака донације Европске уније за пакет „Вода 3“. Почела је градња моста у Доцу и приводи се крају мост у Српским топлицама. У току је градња вртића у Куљанима, а завршен је тендер за нови вртић у Врбањи, као и тендер за завршну фазу фудбалског терена код „Делте“. Почела је градња спортске дворане на Лаушу. У реализацији је пакет првих пројеката паметног града, а треба интензивирати завршетак Нацрта новог урбанистичког плана, који је капитално питање за град. Још је низ других мањих пројеката у различитим фазама. Град, дакле, није стао, он је жив организам који 24 сата дневно мора да функционише. Надам се да ће поменути капитални пројекти бити завршени јер су произашли из потреба и захтјева грађана и развоја града. Какви ће бити нови планови и пројекти нових локалних власти – није ми познато. Јавност је углавном упамтила обећања о бесплатном јавном превозу, новој бањалучкој болници, бесплатним уџбеницима, амфитеатру на мјесту кина „Козара“, а које је још прије двадесетак година приватизовано, итд.

НН: Јавност, наравно, занима у каквом стању остављате град? Изграђену инфраструктуру сви видимо, али какво је стање у градској каси?

РАДОЈИЧИЋ: Новом градоначелнику остављам 21 милион КМ на рачунима града! Не вјерујем да је ико ни раније ни сада било гдје у БиХ наслиједио такав салдо градске касе, као резултат домаћинског рада свих протеклих година. Ја сам 2016. године преузео град са седам милиона КМ на рачунима. Четири године касније, након скоро 150 милиона КМ инвестиција у Бањалуци, у години у којој је епидемија опустошила све буџете, а самој Бањалуци ће приходи бити мањи можда и 20 милиона КМ у односу на претходну годину, ипак остављамо овако велика новчана средства на рачунима града. Од тога је око 10 милиона КМ текућих, а око 11 милиона КМ намјенских средстава. Град је све иједан дан у протекле четири године, па и ове кризне године, био ликвидан и све обавезе према буџетским корисницима, извођачима, уговорним странама са градом се редовно извршавају, без кашњења. Чак је извјесно да би финансијски резултат за 2020. годину требало да буде суфицит, четврту годину заредом, иако смо све послове и буџет ове године више пута морали прилагођавати кризним околностима.

Нећу узети „бијели хљеб“

НН: Према закону, Ви имате право да примате плату шест мјесеци након истека мандата. Колико је познато ту могућност искористили су сви ваши претходници. Хоћете ли искористити ту могућност?

РАДОЈИЧИЋ: Не. Нећу користити то право. То је мој лични став. Иако предајом дужности градоначелника закључујем радну књижицу у Градској управи и вјероватно директно идем међу незапослене, сматрам да у овако тешкој години за многе грађане то право не треба да користим. Идем својој кући, својој породици и пријатељима, надам се одмору, а онда постављању неких других животних циљева, на неким новим трачницама.

Извор:НЕЗАВИСНЕ

Подијели...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!