Почиње вакцинација у Србији. Дарија Кисић Тепавчевић прва прима вакцину Почиње вакцинација у Србији. Дарија Кисић Тепавчевић прва прима вакцину
Подијели...Министарка рада, запошљавања борачких и социјалних питања и чланица Кризног штаба за борбу против коронавируса данас ће примити “Фајзерову” вакцину. За РТС каже да... Почиње вакцинација у Србији. Дарија Кисић Тепавчевић прва прима вакцину
Подијели...


Министарка рада, запошљавања борачких и социјалних питања и чланица Кризног штаба за борбу против коронавируса данас ће примити “Фајзерову” вакцину. За РТС каже да се осјећа поносно јер је Србија успјела да набави вакцину међу првима у свијету.

Дарија Кисић Тепавчевић је, гостујући у Дневнику РТС-а, навела да данас почиње вакцинација у Србији, и то прво међу најстаријим суграђанима у домовима за старе.

Како је рекла, она ће се вакцинисати прије свих њих да би показала своје мишљење о томе колико је вакцина ефикасна и безбедна.

“Желим да покажем личном примјером”, рекла је министарка.

Додала је да одлука да се прво вакцинишу најстарији није донијета ад хок, већ постоји координационо тијело које је одлучило у односу на критеријуме СЗО и других организација, и у односу на расположиве количине и ризике.

Истиче да је популација старијих особа у колективним смјетшајима у високом ризику.

Говорећи о “Фајзеровој” вакцини, каже да постоје специфичности које се тичу паковања и начина апликације. Истиче да је здравствено особље које ће давати вакцину прошло све обуке и да су спремни.

Министарка наводи да су истраживања показала да је вакцина безбједна, да не изазива тешке нежељене ефекте и да су могуће локалне реакције на убодном месту које су пролазне.

Ванцина свјетло на крају тунела

“Вакцина је у нашој земљи, то је велика вијест и то би требало да буде свјетло на крају тунела ковида 19”, рекла је Дарија Кисић Тепавчевић.

Када је ријеч о новом соју вируса у Великој Британији, рекла је да се раде испитивања и да то није прва измјена вируса. Додаје да вирус који је циркулисао у Европи није исти као онај из Вухана.

На питање о могућности обустављања летова из Велике Британије рекла је да се о међународном саобраћају прича на сједницама Крзизног штаба и да ће јавност бити обавјештена о свему.

Министарка је коментарисала и дочек Нове године, истичући да је најбитније да је дочекамо здрави и да учинимо све да пандемија буде прошлост и да наредну Нову годину дочекамо без маски.

Извор:РТС


Подијели...

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *