Друштво

Од сутра 10 пресретача на путевима Српске


Министарство унутрашњих послова (МУП) Републике Српске од сутра ће учеснике у саобраћају у Српској контролисати са 10 необиљежених службених возила – пресретача, с циљем унапређења безбједности у саобраћају на путевима и смањења броја погинулих у саобраћајним несрећама.

Из МУП-а је саопштено да је најчешћи узрок саобраћајних незгода за 11 мјесеци ове године управо непрописна и неприлагођена брзина са удјелом од готово 17 одсто.

„Учешће непрописне и неприлагођене брзине још је заступљеније код саобраћајних несрећа с погинулим лицима, на шта указује и податак да је као узрок идентификована у 39 или 46,4 одсто од укупно 84 несреће с погинулим лицима“, навели су из МУП-а.

У саопштењу се истиче да су у пресретаче уграђени савремени мобилни радарски системи за мјерење брзине кретања моторних возила, попут система „Екин“ који раде на принципу мјерења брзине кретања у покрету и стационарном моду, те имају могућност детекције брзине возила у пет саобраћајних трака.

„Евидентирани подаци су криптовани и заштићени од злоупотребе, а брзина се детектује аутоматски, истовремено у долазном и одлазном смјеру.

Евидентирани прекршај има двије фотографије са подацима прекршаја прекорачења прописане брзине и видео-запис од 12 секунди“, наводи се у саопштењу.

Овај систем аутоматски детектује и регистарске таблице, што омогућава повезивање са евиденцијама регистрованих возила, пребивалишта, потрага, али и регистром новчаних казни и прекршајном евиденцијом и оперативним евиденцијама МУП-а.

„Основни циљ МУП-а јесте да радом пресретача на терену буде смањен број погинулих у саобраћајним несрећама, с обзиром на то да је непрописна и неприлагођена брзина најчешћи узрок незгода са посљедицама по лица“, истичу у МУП-у.

МУП апелује да сви учесници у саобраћају поштују прописе и ограничења брзине кретања, те да не угрозе свој и животе других учесника у саобраћају.

Извор: НЕЗАВИСНЕ

Подијели...
Прикажи још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!