Привреда

Енергетска заједница пријети новим санкцијама БиХ


Енергетска заједница ће усвојити нове санкције против Босне и Херцеговине због кршења обавеза које проистичу из Уговора о Енергетској заједници, кажу у тој организацији за „Независне“.

Како је саопштено из Енергетске заједнице, санкције се односе на три области, које су и у ранијем периоду биле спорне, односно нису имплементиране. Једна мјера се односи на непоштовање правила из Другог енергетског пакета које се односе на гасни сектор, затим на непоштовање директиве која се односи на смањење емисија сумпора у погонским горивима те због непримјењивања Трећег енергетског пакета.

У Енергетској заједници кажу да БиХ не примјењује у цијелости ни одредбе које се односе на Други енергетски пакет, који је усвојен 2003. године, дакле ни 17 година од његовог успостављања, тако да није изненађујуће да БиХ није имплементирала ни Трећи пакет, који је наслиједио претходна правила. Трећи енергетски пакет усвојен је 2009, односно прије 11 година.

На сајту Енергетске заједнице нема информација које врсте санкција су предвиђене, али судећи према већ важећим санкцијама према БиХ, може се радити о ускраћивању неких будућих инвестиција, на шта се БиХ ни у претходном периоду није претјерано обазирала. Како стоји у извјештају који је Енергетска заједница објавила прошлог мјесеца, БиХ није имплементирала ни Други ни Трећи енергетски пакет. Неке од области у којима није остварен напредак су, како истичу, и даље неодвајање дистрибутера од произвођача електричне енергије, као и недостатак овлаштења на нивоу државног регулаторног тијела. Осим тога, не постоји законска основа за успостављање регионалног тржишта електричне енергије, а и гасни сектор функционише мимо европског оквира.

„Једино је РС усвојила Закон о гасном сектору који је углавном усклађен с правном стечевином Енергетске заједнице, али све док нема државних институција у овој области, овај ентитет је изолован од државе“, наглашено је у том извјештају.

Иако је, како наглашавају, БиХ започела зелену транзицију ка обновљивим изворима енергије и еколошки прихватљивој производњи енергије, у извјештају оцјењују да БиХ врло вјероватно неће бити у стању да испуни постављене циљеве о редукцији загађења од 40 одсто. На најаву увођења нових санкција реаговала је „Електропривреда БиХ“ изразивши задовољство да Министарски савјет Енергетске заједнице није увео санкције БиХ због Блока 7, односно изградње термоелектране у Тузли.

Како су саопштили, Бранко Марић, правни заступник „Електропривреде (ЕП) БиХ“, каже да је поступак против централе пропао када је, између осталог, једна од најугледнијих банака, Раиффеисен, потврдила да је гаранција Владе ФБиХ за Блок 7 издата под истим условима под којим би и банка издала банкарску гаранцију, односно тржишним.

„Накнада коју је ‘Електропривреда’ платила ФБиХ је уговорена у проценту 3,3 посто, те је била једнака накнади за коју би ‘Електропривреда БиХ’ могла прибавити гаранцију. За гаранцију и накнаду за њено издавање, ‘Електропривреда БиХ’ је Влади ФБиХ уплатила 48 милиона марака и прихватила бројне друге комерцијалне услове. Сматрамо да су то износ и услови које бисмо морали платити било којој банци“, саопштили су они.

Извор:НЕЗАВИСНЕ

Подијели...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!