Наука

Историјски догађај на небу првог дана зиме


Ове вечери, првог дана зиме, моћи ћете да видите ријетки феномен коме је давно свједочио и познати астроном Галилео Галилеј: Јупитер и Сатурн ће се појавити тако близу један другом на ноћном небу да ће изгледати као једна звијезда. Тачни тренутак конјункције Јупитера и Сатурна за земље Балкана је 19.22 ч.

Ако небо вечерас буде ведро, моћи ћете да посматрате конјункцију Јупитера и Сатурна голим оком, двогледом или телескопом. Планете су сјајне и неће бити проблема видјети их ниско изнад југозападног хоризонта након заласка Сунца.  Кад их уочите, испружите руку са мали прстом подигнутим и то је отприлике довољно да визуелно раздвојите Јупитер и Сатурн,

А можете пратити и снимак тог догађаја уживо:

https://youtu.be/LHNwLqza37k

Ове двије планете већ неколико мјесеци на небу прате једна другу, тачније дјелује како мање сјајни Сатурн прати и приближава се Јупитеру. Јупитер је знатно сјајнији од Сатурна, а данас се толико приближио да ће се видјети у истом видном пољу двогледа, па чак и телескопа.

Посљедња овако велика конјункција двије највеће планете Сунчевог система догодила се 1623. године, тачније 17. 7. 1623. године, док су обе планете боравиле у сазвежђу Рака. Оне су се тада могле видјети у истом видном пољу Галилејевог телескопа. Планете су биле видљиве ниско на небу након заласка Сунца, па је вјероватно сунчева свјетлост дјелимично ометала посматрање. Слично ће бити и ове године, али ћемо имати неки минут више за посматрање.

Велике конјункције Јупитера и Сатурна када је растојање на небеској сфери било мање од 0,2 степена десиле су се и десиће се: 1623, 1683, 2020, 2080, 2417 и 2477. године.

Извор:СПУТЊИК

Подијели...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!