Друштво

Република Српска уводи доживотну робију


Влада Републике Српске утврдила је данас Приједлог закона о измјенама и допунама Кривичног законика Републике Српске, којим су прописане су нове казне, а којим се пооштрава и дио већ постојећих.

У саопштењу Владе РС се појашњава да су основне разлике Приједлога у односу на Нацрт кривичног законика Републике Српске резултат оправданих и прихваћених примједаба и сугестија које су изнесене на сједници Народне скупштине Републике Српске, током јавне расправе те које су достављене у писаној форми Министарству правде.

„Сходно томе, прописане су нове казне, казна доживотног затвора за најтежа кривична дјела и најтеже облике кривичних дјела, као и казна одмузимања возачке дозволе. Повећани су рокови застарјелости кривичног гоњења те рокови застарјелости извршења казне“, појашњено је у саопштењу.

Како се додаје, повећане су минималне казне затвора код кривичих дјела трговина дјецом, злоупотреба повјерења и тероризма.

Извршено је усклађивање са GRECO препорукама за кривична дјела корупције.

Влада Републике Српске одржала је данас, у Бањалуци, 101. сједницу којом је предсједавао предсједник Владе Радован Вишковић.

На данашњој сједници, Влада Српске је утврдила Приједлог закона о противградној заштити.

Влада Републике Српске утврдила је Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о сточарству.

Како се додаје, предложене си и измјене и допуне Закона о сточарству имају за циљ прецизније дефинисање циљева развоја сточарске производње у Републици Српској, а који се односе на примјену информатичких технологија и органске сточарске производње.

Такође, поједностављене су процедуре за производњу генетског материјала, као и процедуре које се односе на организвање узгоја у реалном сектору, те увозу генетског материјала.

Влада Републике Српске прихватила је Информацију о додјељивању бројчаних ознака (шифара) корисницима буџета општина/градова ради увођења трезорског система пословања у домове здравља Републике Српске. Задужено је Министарство финансија да у Рјешењу о бројчаним ознакама (шифрама) корисника буџета општина/градова за 2021. годину додијели бројчане ознаке (шифре) свим домовима здравља.

У саопштењу се додаје да су задужена су Министарство здравља и социјалне заштите и Министарство финансија да наставе са активностима у сврху успостављања функционисања трезорског система пословања у јавним здравственим установама.

Извор:НЕЗАВИСНЕ

Подијели...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!