Република Српска

НС РС усвојила буџет и Програм економских реформи

Подијели...


Народна скупштина Републике Српске усвојила је вечерас по хитном поступку буџет Републике Српске за наредну годину у износу од 3,795 милијарди КМ.

Буџет за наредну годину биће усмјерен за санирање негативних посљедица пандемије вируса корона, очување привредне активности и радних мјеста, те подршке здравственом сектору.

На посебној сједници усвојен је по хитном поступку Програм економских реформи Републике Српске за период 2021-2023. година у коме се истиче да се може очекивати опоравак привредног раста по стопама 2,6, те 3,2 и три одсто респективно, као резултат опоравка домаће тражње, постепеног опоравка извозне тражње и позитивног ефекта инвестиција.

У периоду 2021-2023. година биће настављена иницијатива и реформски процеси који су започети у претходном времену.

Усвојен је по хитном поступку Закон о извршењу буџета Републике Српске за наредну годину.

Посланици су усвојили по хитном поступку измјене и допуне Закона о играма на срећу, с циљем усклађивања са одлуком Уставног суда Републике Српске.

Народна скупштина Српска усвојила је по хитном поступку допуне Закона о задуживању, дугу и гаранцијама чији је циљ једноставније финансирање, финансијско растерећење, те побољшање ликвидности и солвентности јавних предузећа.

Усвојене су и одлуке о износу гаранција које може издати Република Српска, о дугорочном задуживању Републике Српске, те о краткорочном задуживању Српске емисијом трезорских записа за 2021. годину.

Након гласања посланика, предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић окончао је посебну сједницу.

Билећа Online


Подијели...

Повезане вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!