Црна Гора

Билећанка Весна Братић, прва „ћирилична” министарка у Црној Гори


Ово писмо се појавило на фејсбук налогу црногорског Министарства просвете, науке, културе и спорта, Весне Братић

Након тридесет година ћирилица се „јавнула” из Министарства просвjете, науке и културе, након што ју је то исто министарство протjерало из образовног система, из јавних и званичних коресподенција а устоличило као званично писмо латиницу са још два слова.

Ћирилица се појавила на фејсбук налогу црногорског Министарства просвjете, науке, културе и спорта, Весне Братић, и то ће бити једино писмо на ком ће комуницирати.

То је изазвало радост и подршку корисника друштвених мрежа, који су исказали подршку првом, дугоочекиваном потезу министарке Братић. Све поруке са друштвених мрежа могле би се свести у једну:

‒ Народе, ево радости Његошевог писма, ево повратка „Октоиху”, корjенима Црне Горе, ево писма с којим је све до прijе десетак година написано у Црној Гори… Сада је јасно зашто су се црногорски националисти дрвљем и камењем бацали на именовање Братићке за министра, јер није ничији слуга…

Подсjетимо, након што је Весна Братић постављена за министра просвjете, науке, културе и спорта, одмах се нашла се на мети непримjерних, често примитивних и злонамијерних коментара, а сакупљале се и петиција како би се зауставило њено именовање. Премијер Здравко Кривокапић није уважио њихове захтјеве.

Многи вјерују да је потез Братићке најава да је дошао крај маргинализацији ћирилице, њеном прогону као и српском језику.

„Обрадовала ме вијест да васкрсава ћирилица у Министраству просвјете Црне Горе. Надам се да ће ћирилица заузети своје право и природно мјесто и у другим институцијама одакле је протјерана. Тиме се чува част Црне Горе у породици европских народа. Ћирилица је створила Црну Гору, а латиници ионако није тијесно”, рекао је за нашу новину професор и књижевник из Подгорице, Андрија Радуловић.

Угледни језикословци, академици, професори, писци и бројни интелектуалци из Србије, Црне Горе и Републике Српске већ деценијама не разумију зашто је власт Мила Ђукановића ћирилицу прогласила неподобним писмом. Такав геноцид над овим писмом и српским језиком није учинио ниједан окупатор и освајач од доба Турака до доласка на власт Демократске партије социјалиста Мила Ђукановића и Социјал демократске партије Ранка Кривокапића.

Управо из те идеолошке матрице монтенегризма, дукљанства који негира не само писмо и језик већ и Српску православну цркву у Његошевој Црној Гори, изњедрио се покрет националиста који бришу историју неким новим словима, азбуком и рјечником црногорског језика који је у 85 одсто преписан из рјечника хрватског језика. Уклоњено је све што би могло потврдити чак и језичке и културне везе између народа Србије и Црне Горе.

У протјеривању ћирилице и српског језика из образовног система Црне Горе најзначајнију улогу имали су и поједини професори из Новог Сада и Београда које је Министарство просвјете плаћало десетинама хиљада евра да доврше политички пројекат језичке асимилације Срба и Црногораца, који су се на прошлом попису изјаснили да говоре српским језиком, њих преко 72 одсто. Сада се очекује, бар тако поручују бројни интелектуалци ‒ писци, професори и невладин сектор, да министарка Братић мора учинити јавним све плаћене стручњаке за кривотворење историјских истина и затирања индетитета једног народа са заједничким именитељем ‒ православног.

Извор: ПОЛИТИКА

Подијели...
Прикажи још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!