Мостар

Миливојевић: Мостар ће од града случаја постати град за примјер


Велибор Миливојевић, носилац српске листе „Остајте овдје – Заједно за наш Мостар“ за предстојеће изборе у Мостару, рекао је у интервјуу за „Независне новине“ да Срби окупљени имају шансу да добију своје представнике у Градском вијећу Мостара, који ће заиста заступати интересе српске заједнице, али и сваког другог грађанина Мостара.

Он је истакао да је српска заједница у Мостару оптерећена непоштовањем Уставом загарантованих права на конститутивност и језик те да ускраћивање тих права повлачи за собом низ других као што су право на посао, приступ буџетима, итд.

„Српска заједница у Мостару је и данас, колико год била бројна, ипак заједница у успону, а ако се потрудимо да све ово о чему смо разговарали и остваримо, многи би се могли изненадити статистиком за 30 или 50 година“, рекао је Миливојевић.

НН: Избори у Мостару одржавају се након 12 година. Шта очекујете од тих избора?

МИЛИВОЈЕВИЋ: Све ово вријеме град Мостар је практично био без власти па данас имамо слику града какву не би пожелио нико. Имамо град из којег сви желе да иду. Од избора и изабраних вијећника очекујем да се без обзира на националну, вјерску и страначку припадност сви заједно сагласимо о најбитнијим одлукама којима ћемо у најкраћем могућем времену обновити град, утемељити основне смјернице његовог даљег развоја те кроз прављење доброг амбијента за живот и пословање привући инвеститоре.

НН: Какав је тренутно положај српске заједнице у Мостару?

МИЛИВОЈЕВИЋ: Српска заједница поред свих проблема које има било који грађанин Мостара оптерећена је непоштовањем Уставом загарантованих права на конститутивност и језик. Ускраћивање тих права повлачи за собом и низ других као што су право на посао, приступ буџетима, итд.

НН: Колике су шансе да Срби на овим изборима добију вијећнике који ће заиста заступати интересе Срба?

МИЛИВОЈЕВИЋ: На ове изборе излазимо са јединственом листом „Остајте овдје – Заједно за наш Мостар“. Листа је резултат коалиционог договора СНСД-а Милорада Додика и СДС-а, а подржана је од стране Координације Срба, власти Републике Српске, Републике Србије, Српске православне цркве те грађана Мостара. На овај начин окупљени имамо шансу да добијемо представнике изабране с ове листе, а који ће заиста заступати интересе српске заједнице, али и сваког другог грађанина Мостара. Свакако да је ово једини могући образац и за наше даље дјеловање.

НН: Да ли сте задовољни одзивом Срба који живе у иностранству, односно њиховом регистрацијом за гласање?

МИЛИВОЈЕВИЋ: Одзив Срба у иностранству, њихова заинтересованост за Мостар, позитивна енергија којом нас подржавају у свему овоме што радимо нам је огроман подстицај да истрајемо, да окупимо нашу заједницу, да сачувамо национални идентитет, не да би угрожавали неког другог, него да би осигурали да увијек будемо своји и да, као што смо увијек и били, и у будућности будемо препознатљива прогресивна снага Мостара. Број заинтересованих гласача из иностранства или у одсуству био би много већи да смо раније кренули у њихову регистрацију и да се на терену нисмо сусрели са бројним административним проблемима. Надам се да ћемо све што смо научили на својим грешкама искористити у времену које долази, да ћемо успјети регистровати све заинтересоване Србе у иностранству, а кроз свој рад и дјело одржати и њихово повјерење.

НН: И раније је било покушаја окупљања Срба у Мостару у један политички блок, међутим увијек су на површину испливавале одређене трзавице. Шта је овај пут другачије у том смислу?

МИЛИВОЈЕВИЋ: Окупљање Срба, како кажете, некако је постало синоним за трзавице, али ми у Мостару ако желимо да останемо и опстанемо, да поносно можемо рећи да смо Срби, али ништа мање и Мостарци, је једино могуће ако смо окупљени око те идеје. Сви заједно овдје сабрани уз велику подршку из Републике Српске, Републике Србије, Српске православне цркве и свих добронамјерних људи треба да извучемо оно најбоље што имамо, да радимо на себи и помогнемо ако смо у прилици сваком оном око себе, да поведемо рачуна о сваком човјеку, уложимо у свако дијете, задржимо сваког младог човјека… Овако обједињену идеју треба проводити кроз званичне органе власти, страначке програме и активности, невладин сектор, Српску православну цркву. Свјестан сам да треба много труда свих нас да ово постигнемо, али сам још сигурнији да – ако то не урадимо – за 50 година ћемо у Мостару нестати као народ.

НН: Колико је значајно да Срби добију своје легитимне представнике у Градском вијећу и шта би то конкретно значило за српску заједницу у Мостару?

МИЛИВОЈЕВИЋ: Неопходно је да Срби добију своје представнике с ове листе јер сам сигуран да само они могу да отворено проговоре о свим проблемима српске заједнице, али и да раде на истинској помирљивости у Мостару и да буду управо ти који ће кроз своје прогресивно дјеловање бити препознати и подржани од стране сваког добронамјерног грађанина Мостара.

НН: Колика је данас та заједница и каква је њена будућност с обзиром на укупна дешавања у Мостару?

МИЛИВОЈЕВИЋ: За крај много више оптимизма. Мостар ће од града случаја постати град примјер, град будућности, престижно мјесто за живот. Српска заједница у Мостару је и данас, колико год била бројна, ипак заједница у успону, а ако се потрудимо да све ово о чему смо разговарали и остваримо, многи би се могли изненадити статистиком за 30 или 50 година. Ја вјерујем у нас, ја вјерујем у Мостар.

Извор: НЕЗАВИСНЕ

Подијели...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!