Друштво

На возачким дозволама од сада ће писати ако је возач донор органа


На возачким дозволама од сада ће писати ако је возач донор органа

Представнички дом Парламента Босне и Херцеговине усвојио је закон предлагача Дамира Арнаута по којем ће се на возачку дозволу уписивати да је возач сагласан да у случају смрти његови органи буду донирани.

Ријеч је о Приједлогу закона о допуни Закона о основама сигурности саобраћаја на цестама БиХ, а он ову опцију дефинише у случају да особа потпише такву изјаву приликом подношења захтјева за издавање возачке дозволе.

Арнаут је на Тwиттеру написао како је ово пети усвојени закон Клуба заступника Наше странке и Независног блока, а како цијело Вијеће министра БиХ има три усвојена закона.

„Ово је нормална пракса у свијету. У возачку дозволу се уписује ако особа жели да донира органе у случају смрти. Не губи се вријеме на сагласност породице у ситуацијама када је сваки секунд битан. Спашавају се бројни животи“, казао је Арнаут за Klix.ba.

Колеге које су гласале против нису само нехумани, додаје он, већ не допуштају људима да искажу свој избор.

„Ако они не желе донирати органе, могу се тако изјаснити кад ваде возачку, али они не желе никоме допустити да се изјасне другачије. Добро је да смо данас ипак имали већи број хуманих и разумних посланика“, закључио је он.

Подијели...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!