Наука

Још једно истраживање образовања у БиХ потврдило оно што сви знамо. Ништа не ваља!


Агенција за предшколско, основно и средње образовање објавила је резултате и Извјештај с препорукама међународног истраживања ТИМСС 2019 за Босну и Херцеговину које прати трендове у знању математике и природних наука и пружа податке о ученичким постигнућима из споменутих области и елементима који на њих утичу.

Ово је други пут да ученици из Босне и Херцеговине учествују у истраживању ТИМСС и укупно трећи пут да учествујемо у неком од међународних истраживања у образовању.

Истраживање је у Босни и Херцеговини проведено на узорку од  5.628 ученика четвртих разреда основних школа у 178 основних школа и 336 одјељења.

Слично претходним истраживањима, и овај пут резултати показују како су постигнућа ученика из Босне и Херцеговине испод просјека.

Ученици 4. Разреда у БиХ су на тесту из математике остварили 452 бода, а на тесту из природних наука 459 бодова. Постигнуће остварено на оба теста позиционира БиХ испод просјека ТИМСС скале који износи 500 бодова и разлика у односу на просјек јесте статистички значајна.

Од земаља окружења боља постигнућа из математике, а која су изнад просјека ТИМСС скале, остварују ученици из Србије (508 бодова) и Хрватске (509 бодова). Слично је и са просјечним постигнућима из природних наука, ученици из Србије постижу 517 бодова, а ученици из Хрватске 524 бода.  Као и у истраживању ТИМСС 2015, најбоље постигнуће из математике оствариле су земље далеког истока – Сингапур, Хонг Конг, Јужна Кореја. Слиједе Јапан, Руска Федерација и Сјеверна Ирска.

Препоруке Извијештаја ТИМСС 2019 за Босну и Херцеговину:

  • Смањити постотак ученика чија су постигнућа на нискојм нивоу, а истовремено повећати постотак ученика који постижу изврсне резултате.
  • Повећати обухват предшколским одгојем и образовањем у раним узрастима, с посебним фокусом на узраст од 3 године живота.
  • Смањити разлику постигнућа ученика бољег и лошијег социо-економског статуса.
  • Побољшати квалитет наставе и наставног особља.
  • Осигурати суштинске промјене наставних планова и програма према курикулуму заснованом на исходима учења.
  • На нивоу система развијати механизме праћења квалитета образовања.


Потврђена нужност реформи у образовању

Агенција за предшколско, основно и средње образовање још једном подцртава како је брига о квалитету образовања најбољи начин да покажемо колико смо одговорно друштво. Образовни ауторитети било гдје у свијету, па тако и у нашој земљи, имају кључну одговорност да свако дијете добије што боље образовање како би испољило своје потенцијале, а ово је и пут да БиХ добије младе особе које ће остварити економски и друштвни напредак.

Стога Агенција упућује апел образовним властима да резултате истраживања ТИМСС прихвате с озбиљношћу, како постицај за убрзавање реформских процеса.

С циљем дисеминације резултата истраживања, Агенција ће већ 15.12. одржати велику онлине конференцију на којој ће бити представљена свеобухватна анализа прикупљених података. То ће омогућити детаљан увид у резултате и препоруке ТИМСС  истраживања, као и у практичан начин њихове примјене за унапређење образовања у БиХ.

Својој смо дјеци дужни још данас омогућити најбоље могуће образовање у Босни и Херцеговини.

Извор: НЕЗАВИСНЕ

Подијели...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!