Невесиње

Теслин торањ у Невесињу награђен Tesla Spirit Award наградом

Подијели...


Tesla Science Foundation са сједиштем у Филаделфији сваке године додјељује награде за достигнућа у технологији, образовању, култури и умјетности, а која су у вези са Теслом и његовим радом. Одлуком Управног одбора Tesla Science Foundation одлучено је да пројекат и учесници пројекта у Невесињу буду награђени Tesla Spirit Award наградом и то за реплику Варденклифског торња.

Чињеница је да се у јавности недовољно говори о Тесли, највећем уму икада, о огромном значају његових открића за цијело човјечанство, као и о његовој невјероватној скромности, несебичности, племенитости и духовности. Инспирисана његовим дјелом и животном филозофијом, Теслина научна фондација дошла је на идеју да изгради реплику чувеног Варденклифског торња, познатијег као Теслин торањ.

Варденклифски торањ изграђен је 1901. године на Лонг Ајленду (Њујорк). Торањ је замишљен као бежична преносна станица, преко које је Тесла намјеравао да преноси поруке, телефонске разговоре и факсимилне слике, чак и преко океана. Теслин идејни пројекат био је да се изгради најмање тридесет торњева који би омогућили испоруку електричне енергије, и на тај начин повезали и осветлили цијели свијет.

Теслина идеја никада није остварена, али је постала основа даљем развоју бежичне трансмисије сигнала. Варденклифски торањ је уништен 4. jула 1917. године, на Амерички државни празник Дан независности.

Пројекат је подржао и предсједник Теслине научне фондације, Никола Лончар. Tesla Science Foundation са сједиштем у Филаделфији и Теслина научна фондација у Србији представљају организације које настоје да на што ефикаснији начин промовишу Теслин допринос науци и човјечанству, као и да омогуће што боље разумијевање Теслиних бројних патената и проналазака који, без сумње, могу увелико допринијети науци и квалитету живота у 21. вијеку. Кроз образовне програме, радионице, састанке и јавне манифестације, фондација окупља све који су истински заинтересовани за Теслину науку и заоставштину. Увијек је отворена за нове чланове, ентузијасте, креативце, инвеститоре и све љубитеље Теслиног лика и дјела.

Tesla Science Foundation сваке године на годишњем нивоу селектује по неколико ентузијаста и додјељује награде за достигнућа у технологији, образовању, култури и умјетности, а која су у вези са Теслом и његовим радом.

Одлуком управног одбора Tesla Science Foundation (ТSF) одлучено је да пројекат и учесници пројекта у Невесињу буду награђени Tesla Spirit Award наградом.

Признање Tesla Spirit Award, TSF додјељује сваке године, а до сада је додељено компанији Tesla Motors, Српској православној цркви у Њујорку, Музеју  Никола Тесла  у Београду, Теслином музеју на Лонг Ајленду и музеју Mid-America Science Museum у Арканзасу.

Поред тога, TSF ће на конференцији у Њујорку 16. јануара 2021. године, представити пројекат у циљу промоције и позивања других градова и земаља широм свијета да му се придруже.

Циљ пројекта је подизање својеврсног споменика Николи Тесли, који ће уљепшати и освијетлити дио града и омогућити приступ бежичној интернет мрежи, са симболиком првенствене намјене торња, и са идејом повезивања љубитеља Николе Тесле широм свијета. Предвиђено је да представља симбол новог времена, осликан у моћи, слави и савршенству.

Реализација пројекта управо креће из Невесиња, са циљем да се искористи као типски пројекат за изградњу торњева широм свијета и буде покретач многих других пројеката Тесли у част.

У току је израда амбијенталне расвјете и острва кружног тока. Аутори идеје и пројекта су Жарко Ђерић, дипл.инж.грађ. и Весна Ђерић, дипл. инж. граф. инжењ. и диз. Сарадници су Драгомир Вуковић, дипл. инж. грађ. и Милован Самарџић, дипл. инж. арх. Радове финансира Дирекција за путеве Републике Српске, а радове изводи доо. Невесињепутеви са подизвођачима.

Извор: РТС


Подијели...

Повезане вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!