Политика

Оснива се још једна партија


Након што је иступио из ДНС-а због неслагања са политиком коју води предсједник те странке Ненад Нешић, Дарко Бањац, најавио је оснивање нове странку и то потврдио за „Независне новине“.

„Формирам нову политичку партију. Не знам још назив, морам сјести с људима, договорити се. У наредна три-четири дана биће састанци с озбиљним људима, па ћу с њима разговарати о томе у ком смјеру ће се ићи и како. И, ако се одлучим за нову политичку партију, а то је 99 одсто, видјећемо како ће се звати“, рекао је Бањац за „Независне“.

На питање хоће ли ти људи бити његове доскорашње страначке колеге, одговорио је потврдно.

„Већина ће бити моје дојучерашње страначке колеге. Велика већина. Не знам још ко, видјећу. Незахвално је о томе говорити, док не обавим све потребне разговоре. За седам дана ћу знати“, рекао нам је данас Бањац.

Могуће је да ће се у новој странци Бањцу придружити Дико Цвјетиновић, посланик у Народној скупштини Републике Српске, дојучерашњи члан ДНС-а.

„Бићу независни посланик. Нисам још ни са ким разговарао. У наредном периоду ћемо видјети. Са Дарком Бањцем свакодневно разговарам. Он је мој пријатељ“, рекао је Цвјетиновић за „Независне“.

На питање види ли се у будућној странци коју оснива Бањац, Цвјетиновић одговара: „Нека вријеме покаже“.

„Видјећемо. Не могу још ништа да кажем. Треба да се вратим у Бијељину, да разговарам с мојим људима. Нисам ја сам у томе. Није искључена таква могућност“, признао је Цвјетиновић.

Предсједништво ДНС-а искључило је из ове странке Ђорђа Поповића, иначе министра саобраћаја и веза РС, те Огњена Тадића и Дику Цвјетиновића, док су распуштени Градски одбор ДНС-а Бијељина и Општински одбор ДНС-а Козарска Дубица.

Предсједништво ДНС-а је, такође у уторак, констатовало неопозиву оставку Бањца са свих функција у странци и иступање из чланства.

Подсјетимо, Бањац је у уторак поднио неопозиву оставку на страначку дужност генералног секретара у ДНС-у и иступио из чланства, а та странка је, у истом дану, прешла у опозицију у Народној скупштини Српске (НС РС), те најавила да ће опозиционо дјеловати и у парламенту БиХ.

Тиме су настављени потреси у овој странци, који су се десили и дан раније, када је лидер ДНС-а Ненад Нешић смијенио четворицу потпредсједника – Марка Аћића, Ђорђа Поповића, Драгомира Јовичића те Огњена Тадића.

На јуче завршеној сједници Народне скупштине Републике Српске двојица посланика ДНС-а придружила су се у гласању за ребаланс буџета РС владајућој већини, након што је ДНС као посланички клуб у уторак званично напустио коалицију око СНСД-а.

У питању су управо Дарко Бањац и Дико Цвјетиновић. Тиме се искристалисала нова скупштинска већина, коју ће чинити 47 посланика, односно СНСД, УС, НДП, СП, Демос и неколико независних посланика. Посланици СПС-а Горана Селака нису ни присуствовали сједници.

Извор: НЕЗАВИСНЕ

Подијели...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!