Опозиција добила појачање. Какав је тренутни однос снага у НСРС Опозиција добила појачање. Какав је тренутни однос снага у НСРС
Опозиција је добила ново појачање у Народној скупштини РС, а Дарко Бањац више није члан ДНС, па самим тим ни шеф Клуба посланика те... Опозиција добила појачање. Какав је тренутни однос снага у НСРС


Опозиција је добила ново појачање у Народној скупштини РС, а Дарко Бањац више није члан ДНС, па самим тим ни шеф Клуба посланика те странке у парламенту.

То је епилог јучерашње редовне сједнице НСРС, која је одржана након паузе од два мјесеца.

Дешавања у ДНС и будући распоред клупа на релацији власт – опозиција у НСРС јуче су потпуно засјенили сједницу парламента на чијем дневном реду је било укупно 11 тачака, међу којима и Приједлог другог ребаланса Буџета Републике Српске за ову годину – по хитном поступку.

Бурно уочи сједнице

Умјесто о предложеном дневном реду, медије је више интересовала информација коју је Бањац саопштио прије саме сједнице, а то је да напушта ДНС.

Лидер ДНС Ненад Нешић га је испратио из странке пољупцем у образ, чиме су, бар у јавности, оставили утисак да се растају у пријатељском тону.

Убрзо након тога, на сједници НСРС, посланик ДНС Душко Ивић обавијестио је јавност да ће та странка убудуће бити опозиција у парламенту Српске.

вим је стављена тачка на спекулације које трају скоро два мјесема, тачније од разлаза ДНС и СНСД, око тога на који начин ће убудуће у НСРС дјеловати партија на чијем челу се налази Ненад Нешић.

Промијенили мишљење

Иако су на сједници Предсједништва ДНС прије два мјесеца сви једногласно прихватили да раскину коалицију са СНСД, евидентно је да су се неки у међувремену предомислили.

Из тог разлога је Нешић у претходна два дана одлучио да смијени четири потпредсједника странке, док је Бањац сам одлучио да оде, чиме је потврдио да ни он не жели бити опозиција.

Непознато је, међутим, да ли ће се Бањац прикључити некој странци унутар владајуће коалиције или ће дјеловати као самостални посланик у НСРС, као што је то учинио његов некадашњи партијски колега Милан Радовић, након што је напустио ДНС.

Рачуница

Преласком ДНС у опозицију владајућа коалиција губи шест посланика.

У парламенту сједе укупно 83 посланика, а странке окупљене око СНСД сада ће имати 47 посланика (Клуб посланика СНСД – 31, Клуб посланика НДП – 4, Клуб посланика УС – 4, Клуб посланика ДЕМОС – 4 и Клуб посланика СП – 4).

Још је непознато како ће убудуће у парламенту Српске дјеловати СПС, која има четири посланика, с обзиром на то да су након избора искључени из владајуће коалиције.

Клуб посланика СДС има 12 парламентараца, Клуб посланика ПДП 9, Клуб посланика ДНС 6, а Посланичка група “Заједно за БиХ” 3.

Преостали парламентарци у НСРС дјелују као самостални посланици и за сада се нису прикључили ниједном клубу. Неки од њих до сада су током гласања подржавали власт, а неки опозицију.

Извор: ЕУРОБЛИЦ

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *