Требиње

Милица Ијачић: Колица нису препрека већ прилика


Милица Ијачић (29) већ је деценију у инвалидским колицима, а након тешке повреде успјела је да постане одборница, студент, спортиста, фотограф. Од недавно има и стално запослење.

Према непотврђеним резултатима локалних избора, Милица ће и у новом сазиву Скупштине града бити једна од ријетких припадница љепшег пола која ће доносити одлуке о најважнијим питањима у Требињу. Поново је као кандидат СНСД, чија је одборница била и протекле четири године, добила довољно повјерења суграђана да заступа њихове интересе. Она за Српскаинфо  каже да ће то и даље, првенствено, бити рјешавање проблема особа с инвалидитетом.

Снови

Милица истиче да је тешка повреда која је одвела у инвалидска колица у једном периоду зауставила њене младалачке снове, али их није прекинула.

– Повриједила сам се са 19 година. Те године су, негјде, прекретница у животу сваког младог човјека. Требала сам уписати факултет, десила се тешка повреда и потпуно други слијед догађаја, лијечење, опоравак. Имала сам срећу да ми Удружење ампутираца у Требињу да прилику да почнем радити у овом удружењу, убрзо након опоравка од повреде. То је  велика ствар за особу с инвалидитетом, да изађе из куће и буде активан члан друштва. – сјећа се ова девојка почетака новог живота.

Наводи да је положај особа с инвалидитетом, који прије пет година није био најсјајнији у Требињу нити у РС, мотивисао да проба кроз политички живот и  скупштинске расправе показати шта су стварни проблеми инвалидних особа.

– Мислим да сам имала успјеха у томе, да сам у скупштинским расправама приближила слику наших проблема. Прије повреде сам сретала људе у колицима и нисам схватала да им је проблем обично степениште. Кад сам се повриједила видјела сам колико степенице сметају. Као одборница могу показати проблем физички и описати га. Одборници тако виде праву слику и више желе да рјешавају проблеме – истиче она.

Милица каже да се опредијелила за СНСД, који је тада био у опозиција у Требињу, јер је сматрала да тадашња локална власт није урадила много за инвалиде.

– Још једна ствар која ме опредијелила је да је у ранијој владавини СНСД донесена скупштинска одлука да се уз туђу његу и помоћ од Владе РС додијеле и проширена права у истом износу као и туђа њега и помоћ. Тада смо били једина општина која је имала овакву помоћ – истиче она.

Студент, спортиста, фотограф

Милица је студент требињског Факултета за производњу и менаџемент, који је недавно добио и лифт за инвалиде, за шта се стално залагала.

– Било се тешко одлучити за студирање, јер је седам година прошло од средње школе до првог дана факултета. Лифт није само за мене него и све будуће студенте с инвалидитетом који желе да упишу овај факултет – каже она.

Ова млада девојка тренира кајак, а бави се и фотографијом.

– Кајаком се бавим скоро двије године. Одрасла сам уз Требишњицу у Ластви и завољела ријеку. Дуго сам посматрала кајакаше и пожељела да будем дио тог тима. Захваљујући пријатељима добила сам свој кајак, а једног дана ме, можда, видите на неком такмичењу – најављује Милица.

Прије неколико година се учланила у Фото кино клуб “Требиње” и учестовала на више изложби фотографија.

-То је специфична љубав, кад замрзнете један тренутак у животу – прича она.

Херцеговачко сунце даје наду

Животни мото који јој није дозволио да посустане након тешке повреде послије пада са трешње је снага Херцеговке.

– Тежак живот на овим просторима и херцеговачко сунце, које улијева наду, научили су ме да се изборим у најтежим моментима у животу – призање  Милица.

Младима који након тешких повреда завршавају у колицима Милица поручује да не смију посустати, јер колица, како истиче, нису препрека, него прилика, а живот може бити исто квалитетан као да ходају на својим ногама.

КОЛИЦА НИСУ ПРЕПРЕКА

Уклањање архитектонских баријера почело је прије Миличиног ангажмана, на иницијативу требињског Удружења параплегичара, а онда је она у скупштинским клупама наставила да се залаже за рјешавање тих проблема.

– Много улица у Требињу је прилагођено инвалидним особама, мали број раскрсница је остао неријешен. Нове улице раде се по прописима, па су прилагођене особама с инвалидитетом. Приликом градње нових зграда рампе се постављају, али се недовољно води рачуна колико су функционалне – каже ова девојка.

Извор: ЕУРОБЛИЦ

Подијели...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!