Друштво

Бил Гејтс најављује нове пандемије


Оснивач Microsoft корпорације Бил Гејтс је у свом подкасту „Бил Гејтс и Рашида Џонс постављају велика питања“, подијелио своја размишљања о будуcћности глобалних пандемија.

Он је већ упозоравао да би се пандемија попут ширења вируса корона могла догодити, а сада је изнио своју визију пост-ковид свијета.

Гејтс је раније упозоравао на могућност свјетске пандемије и вјерује да је још једна готово неизбјежна у све глобализованијем свијету, преноси Nova.rs.

На питање о томе, Гејтс је рекао:

„Надам се да ће се то догодити за двадесет година, али морамо претпоставити да би се то могло десити и кроз три године … Постоји разумна вјероватноћа да ће се свијет суочити с нечим сличним у наредних десет или петнаест година“,

Медицинска достигнуćа посљедњих недјеља дала су наду да је могућ крај пандемије вируса корона, јер је низ фармацеутских компанија забиљежио успјешна испитивања вакцине. Али према Гејтсу, елиминација вируса неће нужно довести до повратка у живот приије короне.

Указао је на све чешћу праксу рада од куће, јер су запослени и послодавци били присиљени да се прилагоде ограничењима социјалног удаљавања. Технологије попут видео конференција чине рад на даљину одрживијим него икад раније, а Гејтс сматра да су самим тим радне праксе заувијек промијењене.

„Моје предвиђање би било да ће више од 50 посто службених путовања и преко 30 посто дана у канцеларијама нестати“, рекао је о трајним ефектима пандемије корона вируса на радна мјеста.

Пандемија вируса SARS-CoV-19 је изненадила свјетске лидере, али не и Гејтса, који је већ годинама говорио о таквој пријетњи. У разговору за ТЕД 2015, Гејтс је упозорио да САД и друге земље нису спремне за пандемију:

„Ако било шта убије преко 10 милиона људи у наредних неколико деценија, највјеројатније ће то бити високо заразни вирус, а не рат. Не пројектили, већ микроби“, упозоравао је он.

Недавно, 2018. године, милијардер филантроп рекао је публици на дискусији о епидемији коју је организовало Медицинско друштво у Масачусетсу да би пандемија могла избрисати десетине милиона живота ако се не припреме јасне мјере. Као примјер је навео симулацију коју је извео Институт за моделирање болести, која је сугерисала да би модерна верзија пандемије грипе из 1918. године убила око 30 милиона људи за само шест мјесеци.

Упркос упозорењу на будуће пандемије, Гејтс је оптимиста да ћемо извући неке лекције из неправилног поступања с ковидом 19, које би човјечанству могле помоћи да избјегне да се историја понови. У свом подкасту је сугерисао да ће сљедећа болест бити „мање деструктивна“ јер ћемо“ увјежбати свој одговор на њу.

Подијели...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!