Друштво

БиХ може да бира – Корупција или ЕУ


Неће бити кандидатског статуса Босне и Херцеговине ако не буде напретка у процесуирању корупције и организованог криминала.

Рекао је ово јасно шеф Делегације ЕУ у Босни и Херцеговини, Johan Satler, истичући да БиХ врло мало напредује у раду правосуђа, те да је негативан тренд и те како видљив.

– Напримјер, добар закон о јавним набавкама, који је у складу с европским стандардима, законодавци нису узели у обзир. Да је био бољи закон било би теже да дође до случајева као што је “Сребрена малина”. То показује колико је овај закон важан. То је дио 14 кључних приоритета – рекао је он додавши како је крајње вријеме да власти покажу да су вољни за промјене.

Игнорисање

Није ово први пут да Сатлер, али и други предстваници међународне заједнице, говоре о јавним  набавкама и корупцији у БиХ, а није ни први пут да их политичари у БиХ игноришу.

Није баш да се нико у БиХ није сјетио да треба мијењати Закон о јавним набавкама. Он је сачињен још 2018. године, али, како је популарно рећи, „није било политичке воље“ за његово слање у процедуру иако се налази у топ три приоритета, од укупно 14 која је ЕУ задала БиХ.

– ЕУ је као три главна приоритета одредила измјене Закона о ВСТС, Закона о сукобу интереса и Закона о јавним набавкама. Управо тај закон већ јако дуго чека да буде упућен у процедуру. Још 2017. године постојала је радна група предвођена Агенцијом за јавне набавке, која је сачинила нацрт који у великој мери представља унапређење у односу на предстојећи закон у смислу антикорупцијских одредби, јачања самог назора над процесом јавних набавки, одредби које се односе на сукоб интереса и слично – објашњава директор Транспаренси Интернешенела у БиХ, Ивана Корајлић.

Развлачење процедуре

Међутим, од тога за сада ништа. Корајлићева каже да Савјет министара БиХ свјесно разваличи ову процедуру, без обзира што се ради о једном од приоритета ЕУ.

– Нацрт је одавно упућен, али га Савјет министара никада није ставио у процедуру, чак и након што је прошао све консултације од стране радне групе. Није упућен у процедуру зато што постоје отпори управо код усвајања измјена које се односе на усвајање антикоруптивних мјера – каже Корајлићева.

Подсјећа да сада имамо најаве креирања неких нових нацрта закона од стране предсједавајућег Савјета министра, Зорана Тегелтије, иако јој, каже, није јасно зашто правити нове нацрте када нацрт који испуњава услове и у који је уложено много рада и труда већ постоји.

– Бојим се да је поново на снази покушај да се задовољи рок и приоритет ЕУ, а да се суштински не уведу измјене које ће имати ефекта и које ће јачати надзор. То је генерално став странака у Савјету министара. Они сматрају да ће козметичким промјенама показати да су испунили услове и критеријуме, а да то нема ефекта. И због тога је битан јасан став ЕУ, да такве ствари неће проћи – наводи Корајлићева.

Статус кво

Ако је већ све скоро спремно, намеће се питање зашто би било ко у БиХ блокирао или одгађао усвајање закона који су по стандарду ЕУ и који би и нас приближили статусту кандидата.

– Зато што политичарима овакво стање, у којем су посложили како да се одвијају јавне набавке и толеришу сукобе интереса, одговара. Они су тај систем себи посложили јер иде њима у корист. Свако увођење реда у том систему, којим они потпуно владају, њима значи измицање из руку једног масног колача, тачније огромних средстава, па је логично да нико од њих неће добровољно да се одрекне тога – каже за Српскаинфо политичка аналитичарка Тања Топић.

Топићева закључује да би нови закони и европски стандарди зауставили проток огромног новца, што нашим политичарима никако не иде у прилог.

Подсјећамо, правила Европске Уније осигуравају да су јавне набавке роба, услуга и радова у било којој држави чланици транспарентне и отворене за сва привредна друштва из ЕУ, на темељу недискриминације и једнаког поступања. Међутим, многи примјери у БиХ показују да то овдје није случај.

Инат

Како се политичари односе према захтјевима ЕУ, показао нам је недавно случајно укључен микрофон и разговор предсједавајућег Представничког дома Парламента БиХ, Небојше Радмановића, и допредсједавајућег Дениса Звиздића, у коме се чује да Радмановић не жели да закаже сједницу конститутивне комисије.

– Не бих, због ових из Европске комисије, који сваки дан питају кад ће бити сједница. Сваки дан! А ја нећу да закажем сједницу – рекао је Радмановић Звиздићу, на шта му је овај одговорио: – Е, немој онда!

Заказивање поменуте сједнице један је корак ка испуњавању услова које је Европска унија задала БиХ, како би се приближила добијању статуса кандидата за чланство.

Извор:ЕУРОБЛИЦ

Подијели...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!