Друштво

Колику казну ћете платити ако немате зимску опрему

Зимска опрема од данас до 1. априла је обавезна за сва возила у Републици Српској и ФБиХ, без обзира на временске услове, а за њено непосједовање предвиђене су казне.

Изузетак су мотоцикли Л категорије и трактори Т и Ц категорије.

Према важећем правилнику, зимска опрема обухвата пнеуматике за зимску употребу на свим точковима возила или пнеуматике за зимску употребу на погонским точковима и ланце за снијег, односно друге уређаје за повећање тракције спремне за постављање на најмање два погонска точка.

Под зимском опремом сматрају се и пнеуматици за љетну употребу на свим точковима са одређеном дубином профила и ланцима за снијег, односно другим уређајима за повећање тракције спремне за постављање на најмање два погонска точка.

Врећа пијеска и лопата за теретна возила више нису потребни.

Према члану 203. став 1. Закона о основама безбједности саобраћаја на путевима прописане су сљедеће прекршајне и новчане казне за возаче који у периоду од 1. новембра 2023. до 1. априла 2024. не буду имали обавезну опрему:

40 КМ за возача, кажњиво по члану 238. ст. (1) тачке 38.

500 КМ за предузеће или друго правно лице кажњиво по члану 234. став (1) тачке 22.

500 КМ за физичко лице које самостално обавља дјелатност превоза по члану 234. став (2) у вези става (1) тачке 22, горе наведеног закона.

БИХАМК напомиње да се поред новчаних санкција, могу предузети и сљедеће мјере у случају указане потребе, и то:

-у складу са одредбама члана 170. истог закона на одређеном путу или дијелу пута, у одређене дане или у одређеном временском периоду, могу се прописати забране или ограничења саобраћаја за све или поједине врсте возила, ограничити брзина кретања возила, ако су те забране или ограничења неопходни ради спречавања или уклањања опасности за учеснике у саобраћају, или ако су у питању разлози за несметани саобраћај, односно ако се може оправдано очекивати да ће саобраћај бити посебно густ или отежан,

-одредбама члана 228. истог закона, између осталог, прописано је да ће овлаштено лице ако затекне возило које се креће без зимске опреме на дијелу пута и у вријеме кад је зимска опрема обавезна, наредити возачу да одмах прекине кретање возилом и отклони неисправност, или да возило одвезе до одређеног мјеста гдје може да отклони неисправност, односно да возилом настави кретање на путу на којем је кретање те врсте возила дозвољено, односно да употријеби зимску опрему, у супротном, овлаштено лице искључит ће возило из саобраћаја и одузети потврду о регистрацији возила.

Подијели...
Извор
ГЛАС СРПСКЕ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!