Политика

Ко је стварни побједник избора у РС?

Скоро све странке у Српској након локалних избора увјеравају јавност да су оствариле добар резултат и да су задовољне подршком бирача, али када се саберу резултати из свих градова и општина (не рачунајући Брчко дистрикт) видљиво је да постоје значајнија одступања од резултата које су неке странке оствариле прије само двије године на општим изборима, пише портал bl-portal.com, а преноси banjaluka.net.

На нивоу Републике Српске, без Брчко дистрикта, СНСД је освојио више од 33 одсто гласова. СДС је освојио око 13 одсто, ДНС скоро 9,5 одсто, ПДП 8 одсто, ДЕМОС 6,7 одсто, СП око 6 одсто, Уједињена Српска 5,8 одсто и СПС 4,3 одсто.

Најбољи резултат има СНСД, али и неке од тзв. малих странака владајуће коалиције, док су на листи поражених СДС, ПДП и НДП.

СДС и ПДП су у минусу за око 7 одсто у односу на подршку из 2018.године. Тачније, СДС је изгубио чак око 5 одсто, а ПДП 2 одсто гласова у Српској. Зато је СНСД остварио раст од око 1,5 одсто, а ДНС и након раскола остао трећа странка у Српској.

Највеће изненађење, по многима, ипак представља успјех ДЕМОС-а који је постао пета странка у Републици Српској са скоро 40 хиљада гласова. Прије двије године тада још јединствена СП је добила 8 одсто, а на овогодишњим локалним изборима двије странке (СП и СПС) добиле су скоро 10,5 одсто подршке. Уједињена Српска је удуплала резултат у односу на 2018.годину, а НДП доживио суноврат па је са некадашњих 4 одсто сада у четвороструком паду, пише портал bl-portal.com, а преноси banjaluka.net.

Резултати потврђују да су расколи у ДНС-у и СП-у довели до формирања четири странке које у укупном збиру добијају више гласова него што су добијале двије странке прије страначких раскола. То што су они у плусу није утицало на СНСД и Уједињену Српску, које као дио владајућег блока такође биљеже још боље резултате.

Очигледно да су сви они узели око десетак одсто које су изгубили СДС, НДП и ПДП, а након ових локалних избора питање је може ли се још говорити да Српска има двије велике странке и неколико малих. СДС са садашњом подршком ближи је малом блоку странка него СНСД-у који се осамио на првој позицији.

Некада водећа странка, а сада под вођством Мирка Шаровића је тек у свакој четвртој општини освојила више од 20 одсто гласова. Једини прави резултат СДС-а је скоро 76 одсто (659 гласова) колико је освојено у малој општини Источни Стари Град гдје неприкосновено наставља да влада Бојо Гашановић. Уз ову општину, СДС по добром још може истаћи Угљевик, Лопаре, Теслић, Котор Варош, Модричу, Љубиње и Источну Илиџу. Највећи проблем СДС-а су градови, а посебно Бањалука гдје су освојили само 4,04 одсто и Добој гдје је некад неприкосновени СДС завршио на 1,15 одсто.

СДС покушава да сакрије пораз истичући у први план побједу градоначелничких кандидата у Бањалуци и Бијељини

СНСД је освојио више од 50 одсто у Добоју (59,52 одсто), Калиновику (51,79 одсто) и Рибнику (71,28 одсто), односно више од 40 одсто гласова у свакој четвртој општини у Српској. Углавном имају солидне резултате у цијелој Српској, а од оних лошијих највише у очи упада резултат у Шамцу (19,06 одсто) гдје је њихова листа тек трећа, Модричи (21,95 одсто, а 2016.године 31,3 одсто) као и да нема помака у Лопарама гдје су завршили на 15,13 одсто (17,92 одсто на локалним изборима 2016.године).

ДНС и даље најбољи резултат остварује у приједорској регији (Козарска Дубица 28,93%), а најлошије су прошли у већим градским срединама (не рачунајући Приједор) и у Херцеговини. Од резултата изнад просјека издвајају се Србац, Мркоњић Град, Шипово, Модрича, Соколац, Источно Ново Сарајево, Трново, Пале, Берковићи.

У ПДП-у изузев резултата у Бањалуци (19,98 одсто) и Котор Варошу (22,29 одсто) немају чиме да се похвале. Резултате боље од оствареног просјека забиљежили су углавном у неколико општина на бањалучком и приједорском подручју (Мркоњић Град, Шипово, Костајница, Србац, Нови Град, Козарска Дубица, Дервента), док у источном дијелу Српске више од 10 одсто имају само у Шековићима, Лопарама и Рогатици. Солидно су прошли у Бијељини, Источној Илиџи и Палама, али зато су у Осмацима добили само један глас, а у Зворнику освојили један одсто. Резултат у Добоју, Теслићу, Станарима и Петрову је у просјеку тек нешто већи од два одсто.

Зато ДЕМОС има посебно добре резултате у Зворнику, Бијељини, Палама, Добоју, Шековићима гдје су завршили на другом мјесту, односно у Фочи, Челинцу и Градишци гдје су трећепласирани. Лошије резултате имају у Посавини и источној Херцеговини.

Демос изненадио резултатом – Постали пета странка у Српској

Ђокићеви социјалисти имају углавном уједначене резултате у цијелој Српској, а дупло више од оствареног просјека имају у Пелагићеву (освојили највише гласова у тој општини – 20,31 одсто), Броду, Мркоњић Граду, Станарима, Дервенти, Милићима, Костајници, Оштрој Луци, Трнову и Невесињу.

Слично је и са Уједињеном Српском, а највише су њиховом резултату допринијели солидни резултати у градовима гдје је веће бирачко тијело, а процентуално најбоље су прошли у општинама Станари, Братунац, Градишка, Србац, Рудо, Осмаци и Пелагићево.

Резултат СПС-а треба гледати и кроз призму да у свакој трећој општини нису изашли на изборе (додуше углавном су то општине са малим бирачким тијелом). Највеће изненађење је треће мјесто у Бањалуци, гдје су освојили скоро 9% гласова, а могу се похвалити да су на истој позицији завршили и у Лакташима (13,52 одсто), Теслићу (12,65 одсто и Љубињу (13,55 одсто). У Кнежеву СПС је чак други са 11,85 одсто. Лоше су прошли у Семберији, Добоју, Новом Граду, Мркоњић Граду, Котор Варошу, Станарима и генерално сарајевско-романијском подручју, осим у Палама (6,01одсто%).

Подијели...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!