Дигиталне Технологије

Ускоро добијамо дигиталне потписе. Познат и Цјеновник

Влада Републике Српске дала је почетком овог мјесеца сагласност на Цјеновник о висини накнада за услуге електронске цертификације. Цјеновник је дефинисало министарство за високо образовање и информационо друштво на чијем челу је Срђан Рајчевић.

Цијена за цертификовани електронски потпис за грађане ће износити 150 марака, док ће фирме и друга правна лица за електронски печат морати да издвоје чак 1.000 марака, дефинисано је цјеновником министра за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Срђана Рајчевића.

Захтјев за издавање квалификованог електронског цертификата подносиће се АПИФ-у који ће га и издавати.

Успостављање Националног центра за управљање дигиталним идентитетима покренуто је прије више од двије године, а грађани и фирме у Републици Српској још немају личне дигиталне карте, електронске потписе и печате, нити могу електронски да склапају уговоре и завршавају послове у институцијама. Рок за обављање овог посла је већ истекао а у Влади РС кашњење са овим послом правдају пандемијом вируса корона.

Билећа Online

Подијели...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!