Друштво

Пашалић обишао радове на изградњи водовода у Трновици и Врбици

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић обишао је данас радове на изградњи водоводне мреже у билећким селима Трновица и Врбица. У склопу пројекта који реализује Удружење корисника  вода Плана, а уз помоћ Владе Републике Српске воду ће добити преко 20 домаћинстава.  У овим селима тренутно је настањено 13 домаћинстава, али су жељу за водоснабдјевањем изразили и они који живе у граду, а овдје имају породична имања. Данас је завршено копање канала, а сутра ће бити постављене водоводне цијеви.

Мјештани истичу да је за њих ово значајан пројекат који ће олакшати њихову свакодневицу.

„Имам фарму око 40 крава. Ова вода ће нам много значити. Јесте да смо је чекали дуго, али смо је дочекали. Побољшаће нам живот на селу. Сарађујемо са мљекаром од кад је отворена, од првог дана. Редовна нам је исплата, само ријечи хвале могу рећи за мљекару.“ , рекао је Бориша Бољановић, мјештанин села Трновица.

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић рекао је  да је у току изградња водовода на подручју општине Билећа и ова средства су обезбијеђена из Владе Републике Српске, уз учешће становништва и мљекаре „Пађени“.

„Воду ће добити домаћинства од којих се значајан, можда и највећи  број бави пољопривредом и наслоњен је на мљекару „Пађени“ која је нама један од најважнијих субјеката из области пољопривредне производње. Желимо да помогнемо нашим пољопривредним произвођачима да могу да прошире производњу, да увећају број музних грла,  а самим тим ће се повећати сировина за мљекару Пађени. На једном релативно малом локалитету имамо и прерађивачки капацитет и вриједне домаћине који могу да произведу квалитетно млијеко и то је кључ успјеха“, каже министар Пашалић.

У склопу пројекта који реализује Удружење корисника  вода Плана  биће прокопана дужина водоводне мреже око 80 километара, а воду ће  добити 18 билећких села, односно око 300 домаћинстава .  Остало  је још да се  прокопа 28 километара мреже.  Направљени су уговори  са извођачима радова, цијеви су спремне, материјал ће бити купљен  и достављен ових дана.

„Сви мјештани ових села имаће воду без обзира на  њихову надморску висину. Све до сада урађено функционише како треба. Ако се и деси неки прекид ми брзо реагујемо. Надам се да ће тако и наставити и да ће замишљени пројекат  бити завршен. Сваке смо године правили помаке,  и ја сам сигуран да ћемо у мају рећи да смо успјешно реализовали зацртано. Све смо успјели захваљујући мјештанима и њиховом труду и раду.  Свако домаћинство је укључено у рад, помажу у загртању, чишћењу канала, око својих шахтова, као и у новцу“, рекао је предсједник Удружења  корисника вода  Плана, Ненад Вукоје.

Вукоје је истакао да је министар Пашалић  за Билећу урадио много позитивних ствари и прије  градње водовода. Министар Пашалић осврнуо се и на теме њиховог данашњег састанка  и истакао да су разговарали и о развоју пчеларства на подручју Билеће, о производњи прасића и тову у свињогојству, о проблематици пречистача ,јер је Билећа један од ријетких градова у РС која има постројење за пречишћавање отпадних вода.

„Билећа као локална заједница има потенцијал када је ријеч о пољопривредној производњи.  Неки пројекти које смо раније реализовали, као што је набавка стеоних јуница заједно са мљекаром Пађени биће настављени у наредном периоду. Планирамо у 2021. години из средстава ИФАД-а још један круг набавки стеоних јуница, јер видимо да имамо већи број људи који су заинтересовани“, рекао је министар Пашалић.

Извор: РАДИО БИЛЕЋА

Подијели...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!