Политика

ЦИК утврдио како ће гласати заражени короном и особе у изолацији

Гласачи који су позитивни на вирус корона, који се налазе у изолацији или хоспитализовани, моћи ће на недјељним изборима да гласају путем мобилног тима само уз посједовање медицинског налаза да су позитивни или акта о изолацији, одлучила је данас Централна изборна комисија (ЦИК) БиХ.

ЦИК је на хитној сједници усвојио измјене и допуне Правилника о провођењу избора у БиХ у дијелу који се односи на остваривање права гласа бирача који су позитивни или су у изолацији, односно који су хоспитализовани.

“Наведеној категорији бирача је омогућено да остваре право гласа путем посебног мобилног тима уколико уз захтјев који достављају надлежној општинској/градској изборној комисији доставе одговарајући акт надлежне установе или органа (медицински налаз или акт о изолацији)”, навео је ЦИК у саопштењу за медије.

Комисија је ранијим одредбама Правилника о провођењу избора у БиХ, које су данас брисане, настојао да омогући остваривање права гласа и бирачима који не посједују акт надлежног органа уколико се њихово име налази у евиденцији података надлежних институција о овим категоријама бирача.

“Међутим, након остварених контаката и упита према надлежним институцијама, ЦИК нема цјеловиту повратну информацију о вођењу евиденција о поменутој категорији бирача”, додаје се у саопштењу.

Општинске/градске изборне комисије углавном немају информација нити могу утврдити који надлежни орган води ажурне евиденције о лицима позитивним на вирус корона и лицима којима је одређена мјера изолације.

ЦИК БиХ је стога одлучио да измијени Правилник о провођењу избора у БиХ, те на тај начин омогући да се бирачко право остварује под истим условима на цијелој територији БиХ, а да се истовремено спријече евентуалне злоупотребе.

“Лица која се налазе у изолацији због заразе вирусом корона или због изречене мјере самоизолације своје бирачко право могу остварити активном регистрацијом код надлежене изборне комисије основне изборне јединице, на начин да се упути захтјев (писани, путем мејла, факса) уз достављене доказе о изреченој мјери изолације (рјешење, медицински налаз), закључили су из ЦИК-а.

Извор:НЕЗАВИСНЕ

Подијели...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!