Избори у САД: Трамп води у кључним државама у борби за електоре Избори у САД: Трамп води у кључним државама у борби за електоре
Подијели...Грађани Сједињених Америчких Држава бирају 46. предсједника те земље, а изборна битка води се између актуелног шефа државе, представника Републиканске странке Доналда Трампа и... Избори у САД: Трамп води у кључним државама у борби за електоре
Подијели...

Грађани Сједињених Америчких Држава бирају 46. предсједника те земље, а изборна битка води се између актуелног шефа државе, представника Републиканске странке Доналда Трампа и кандидата Демократске странке Џозефа Бајдена. На изборима у САД гласа се на територији подијељеној у четири временске зоне, а биралишта се отварају у 06:00 сати. Прва биралишта затварају се у 19:00 сати по локалном времену (01.00 у сриједу по централноевропском времену).

Избори за предсједника Америке одржавају се сваке четири године и то првог уторка послије првог понедељка у новембру. Суштински, на Дан избора Американци не гласају за предсједника САД, већ за делегате својих држава – такозване електоре, који ће првог понедељка након друге сриједе у децембру на Електорском колеџу бирати председника и потпредседника САД.

Трка за 270 електорских гласова

Електорски колеџ састоји се од 538 електора, а свака држава има одређени број електора, који одговара њеном броју представника у Конгресу. Да би предсједник био изабран, потребно је да освоји 270 гласова електора. У случају да ни један кандидат не освоји потребну већину, Представнички дом бира предсједника, а Сенат потпредсједника. Предсједник САД биће инаугурисан у сриједу, 20. јануара 2021. године.

Осим Маина и Небраске, које имају свој посебан систем, осталих 48 савезних држава и дистрикт Колумбија користе систем ”побједник узима све” – уколико кандидат освоји већину у одређеној држави, он добија гласове свих њених електора. Због тако специфичног система могуће је да кандидат који добије већину гласова бирача на нивоу САД не добије и већину електорских гласова, што се у америчкој историји догодило пет пута (1824, 1876, 1888, 2000 и 2016).

Аналитичари предвиђају да ће и овог пута резултат предсједничких избора одлучити “колебљиве државе” (“swing states”), гдје ни демократе ни републиканци по правилу немају снажно упориште међу гласачима и у којима се расположење бирачког тијела мијења практично из циклуса у циклус.

У такве државе убрајају се Флорида, Сјеверна Каролина, Аризона, Тексас, Охајо, Ајова, Џорџија, Пенсилванија, Мичиген, Винсконсин, Невада, Минесота и Нови Хемпшир.

У већини држава за које аналитичари сматрају да ће одлучити ко ће бити нови предсједник САД, у трци за електорима, води актуелни шеф бијеле куће Доналд Трамп.

Извор: N1


Подијели...

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *