Угоститељи РС писали Додику: Или помагајте или затварамо све Угоститељи РС писали Додику: Или помагајте или затварамо све
Удружење послодаваца угоститељства и туризма “ХоРеЦа РС” упутило је данас отворено писмо члану Предсједништва БиХ Милораду Додику, у којем су га упозорили на тешку... Угоститељи РС писали Додику: Или помагајте или затварамо све

Удружење послодаваца угоститељства и туризма “ХоРеЦа РС” упутило је данас отворено писмо члану Предсједништва БиХ Милораду Додику, у којем су га упозорили на тешку ситуацију у којој се налазе.

Текст писма преносимо у цјелости:

Поштовани члану Предсједништва БиХ из РС г. Милорад Додик, обраћамо Вам се у име 12.000 радника и њихових породица, послодаваца у туризму и угоститељству, те желимо да Вас упознамо са сљедећим чињеницама:

На састанку одржаном 13. октобра са Вама, уз присуство министрице финансија РС, и министрице трговине и туризма обећана нам је помоћ у дијелу пореза и доприноса за запослене у овом сектору, као и једнократна помоћ за хотеле и туристичке агенције. Ни након 20 дана од тог дана, ништа се није догодило, мада сте нам обећали да ће у року од седам дана, до новог састанка све бити ријешено. Није ријешено ништа.

Имамо информације да све већи број послодаваца, због немогућности испуњавања пристиглих обавеза, због донешених ограничавајућих мјера (ради којих је смањен капацитет до 70 посто и скраћено радно вријеме), као и изјава појединих функционера, који угоститељство маркирају као извор заразе, иако за то не постоји никакав основ, ‘бјежи’ у сиву зону, тако што смањује пријаву радника на четири сата или два сата. Али, то није најгора информација. Велики број угоститеља је већ почео процес затварања објеката, те одјављивања радника, који ће потом бити пријављени на Биро рада и препуштени државном буџету.

Мада се ХоРеЦа залаже за увођење реда у сектор туризма и угоститељства, што смо више пута јавно истакли и жели утицати на угоститељске и туристичке раднике, без подршке надлежних институција то нећемо моћи, јер нас чека ‘црни талас туризма и угоститељства’, који врло брзо може резултовати потпуним гашењем овог сектора, због немогућности пословања, јер већ дуже од пола године, терет лошег пословања сносе сами послодавци у овом сектору.

Уколико у што краћем року не будемо системски ријешили ове проблеме, бићемо принуђени да колективно затворимо објекте, односно угасимо овај сектор привреде у Републици Српској и чекамо – боље дане.

Извор: МОНДО

 

 

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *