Црна Гора

Билећанка Весна Братић кандидат за министра у Влади ЦГ

Најозбиљнији кандидат за обједињена министарства просвјете, науке и културе је професорица Весна Братић, сазнаје Борба у кабинету мандатара Здравка Кривокапића.

Она је Кривокапића наслиједила на мјесту предсједника НВО “Не дамо Црну Гору”.

Весна Братић рођена је у Требињу. Основну школу и гимназију је завршила у Билећи. Филозофски факултет, Одсјек за енглески језик и књижевност завршила је у Никшићу 2000. године.

Од 2003. ангажована је као сарадник у настави у Институту за стране језике. Послиједипломске магистарске студије завршила је на Филолошком факултету, Универзитета у Београду гдје је 2007. године одбранила магистарску тезу из области модерне српске и америчке књижевности, анализиравши приповједни поступак Александра Тишме и Виљема Фокнера.

Докторирала је 2012. на истом факултету, одбранивши тезу под насловом „Слике Америке у дјелима Сема Шепарда и Дејвида Мемета”. У звање доцента бирана је јуна, 2013. године, а у звање ванредног професора децембра, 2018. Предаје Књижевност класицизма и сентиментализма, Књижевност романтизма, Америчку књижевност 4 и Основе књижевног превођења на Одсјеку за енглески језик и књижевност Филолошког факултета и Енглески језик III и Енглески језик IV на Електротехничком факултету.

Добитник је СУСИ стипендије америчке владе (Институт савремене америчке књижевности) на Универзитету у Лујвилу, Кентаки, 2015. године и стипендије за библиотечко истраживање Института Џ.Ф. Кенеди у Берлину, 2018. године. Од јануара 2020. главни је уредник часописа Филолошког факултета Logos еt Littera. Члан је најужег координаторског тима ЕРАСМУС + пројекта РЕФЛАМЕ.

Извор:БОРБА

Подијели...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!