Друштво

Особе с лакшом клиничком сликом неће бити тестирана

У појединим локалним заједницама евидентирано је погоршање епидемиолошке ситуације када је ријеч о вирусу корона и забрињавајући је број позитивних случајева у односу на број тестираних, рекао је Бранислав Зељковић, директор Института за јавно здравство Републике Српске.

„Епидемиолошка ситуација се из дана у дан погоршава. Институт и лабораторије су повећали број тестирања“, истакао је данас Зељковић и додао да ће бити формулисан начин тестирања у локалним заједницама, гдје капацитети нису такви да је могуће сва лица тестирати и прегледати исти дан, односно да ће лица с лакшом клиничком сликом остајати код куће, биће у изолацији и пратиће се њихово здравствено стање.

„Уколико дође до погоршања њиховог здравственог стања, биће упућени у амбуланту, након чега ће бити извршена процјена за узимање узорка и тестирање, које ће у том случају ићи много брже“, објаснио је Зељковић и поновио да су у оваквој ситуацији најбоља заштита маска и физичка дистанца.

„Имамо брзо ширење вируса с повећаним социјалним контактима, а нажалост расте и број умрлих“, истиче Зељковић.

Одговарајући на питање шта је узрок повећања броја заражених, Зељковић истиче да се не упире прстом у појединце и сматра да су комплетна заједница и друштво одговорни у оваквим ситуацијама.

„Битно је да се ситуација стабилизује и да се може кренути ка смиривању епидемиолошке ситуације“, закључио је Зељковић.

Епидемиолог Јела Аћимовић каже да је ово рекордан број потврђених случајева у једном дану.

„Прешли смо бројку од 15.000 потврђених случајева позитивних од почетка епидемије. Укупно је 498 људи на болничком лијечењу. Никада нисмо имали толико хоспитализованих, а само у УКЦ РС број хоспитализованих је од јуче (понедјељак) порастао за 22“, рекла је Аћимовићева.

Милорад Додик, српски члан Предсједништва БиХ, рекао је да повећање броја заражених у РС изазива забринутост, али да вјерује да ће за неколико дана, највише седам, уведене епидемиолошке мјере дати одређене резултате.

„Ако их дају, онда ћемо поново отворити школе и угоститељске објекте. У супротном, мораћемо остати при постојећим мјерама“, рекао је Додик.

Истакао је да власт РС чини све да оспособи здравствени сектор да може да прими све пацијенте, те апеловао да грађани поштују мјере и тиме помогну у смањењу притиска на тај сектор.

„Када се очекивало да ће епидемија почети да јењава, она се поново разбуктала“, нагласио је Додик.

Ален Шеранић, министар здравља и социјалне заштите РС, апеловао је на грађане да породична окупљања сведу на најмању мјеру, будући да постоји велики пораст број заражених.

„Нажалост, и данас сам обавијештен да разне врсте породичних окупљања знатно утичу на погоршање епидемиолошке слике. Прослава једне славе је довела до тога да имамо низ заражених лица и да се вирус врло брзо шири“, рекао је Шеранић.

Влада ФБиХ је на хитној телефонској сједници прихватила информацију о епидемиолошкој ситуацији у установама социјалне заштите којима је оснивач Парламент ФБиХ, у којој је закључено да ће у условима озбиљно погоршане ковид-19 епидемиолошке ситуације на цијелој територији ФБиХ, Федерално министарство здравства припремити акт обраћања Владе ФБиХ владама кантона, у којем ће се тражити интензивније поступање кризних штабова кантоналних министарстава здравства, с циљем предузимања рестриктивнијих мјера, уколико се оцијени да су потребне, према процјени ковид-19 епидемиолошке ситуације у кантону, посебно у установама социјалне заштите, које збрињавају рањиву популацију.

Савез синдиката РС апеловао је да сви послодавци и радници у Српској, због усложњавања ситуације с пандемијом, у потпуности, без изузетака, поштују и примјењују све мјере заштите које је прописао Институт за јавно здравство Српске.

У посљедња 24 сата у БиХ регистровано је 1.555 особа позитивних на вирус, од чега је у ФБиХ 909, у РС 625 и 21 у Брчком. Пријављен је и 21 смртни случај, од чега је 15 из ФБиХ, пет из РС и један из Брчког. Највећи број заражених у РС је у Бањалуци – 172, затим у Бијељини 99, по 33 из Градишке и Зворника и 30 из Лакташа.

Зељковић: Затварање школа превентивна мјера

Коментаришући велико незадовољство јавности које је изазвала одлука о обустави наставе, Ален Шеранић навео је да је ријеч о превентивној мјери те да ће ове седмице бити размотрени даљи кораци у вези с одвијањем наставе.

„Школа није само учионица, јер када говоримо о школи, говоримо и о доласку и одласку из школе, о дјеци која су у јавном превозу, дјеци која се када напусте школу друже. Штаб када разматра мјеру то сагледава у цијелости, тако да се надам да ћемо ове седмице добити додатне податке од Министарства просвјете и културе и онда ћемо размишљати о даљим активностима“, рекао је Шеранић.

Бранислав Зељковић каже да су упутили препоруке Штабу у вези са затварањем школа.

„Није иста епидемиолошка ситуација у свакој локалној заједници, а ово је урађено превентивно јер је висока трансмисија у заједници и да не дође до ширења вируса међу дјецом“, прецизирао је Зељковић.

Здравствени кадар

Бранислав Зељковић истиче да је сваки здравствени радник изложен ризику, али иако носе заштитну опрему ипак одређени број постане позитиван.

„Извршена је прерасподјела кадра, да се пружи максимална пажња ковиду-19, он захтијева ангажман највећег дијела здравствених радника“, рекао је Зељковић и додао да све болнице распоређују кадрове на начин да они у смјенама могу да раде на ковид одјељењима и сервисирају све пацијенте.

„Тако је замишљен и наредни период, када буду отворене ковид болнице. Постоје опрема, кревети, кадрови се едукују, да не смјештамо све пацијенте у УКЦ РС“, појаснио је Зељковић. Додао је да су сада су сви изложени вирусу и битно је да се здравствени радници заштите, а како каже најризичнији су они који раде на јединицама интензивне његе.

Извор: НЕЗАВИСНЕ

Подијели...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!