Република Српска

Затварају се школе на 7 дана. Угоститељима скраћено радно вријеме

Подијели...

Школе у Српској биће затворене на седам дана, саопштено је данас након 60. сједнице Републичког штаба за ванредне ситуације.

Штаб је превентивно донио закључак о обустави наставе од 26. октобра. до 1. новембра, рекла је министарка просвјете и културе РС Наталија Тривић.

Тривићева истиче да ситуација није једноставна и да морамо размислити како дјеловати даље.

– Штаб је зато превентивно донио закључак о обустави наставе од 26. 10 до 1. 11. У том периоду анализираћемо заједно са штабом комплетну ситуацију и радити даљи план и распоред рада основих и средњих школа. Немамо ширење вируса унутар школа, али је ово превентивна мјера да анализом одредимо начин како ћемо радити организацију наставе у наредном периоду – додала је она.

Након што се епидемиолошка ситуација у Српској погоршала у посљедњих десетак дана, Штаб је одлучио да привремено заустави одвијање наставе у учионицама, али ће настава бити одражавана онлајн, поручила је министарка просвјете Наталија Тривић.

Штаб је обавезао основне и средње школе у Републици Српској да организују наставу на даљину кориштењем средстава електронске комуникације.

Министар здравља и социјалне заштите РС Ален Шеранић оцијенио је да је епидемиолошка ситуација у периоду седам дана у РС значајно погоршана.

Имали смо 173 заражена на 100.000 становника, у средини смо цијеле Европе, уз нас је Хрватска. Најгоре индикаторе имају Белгија и Чешка, рекао је Шеранић

Стопа смртности је 1,66 на 100.000 становника.

– Подаци везано за смртност увијек касне и очекује се да ће и ова стопа бити погоршана. Данашња ситауција је таква да видимо да је 50 одсто заражених од броја тестираних. Значајно је да је 414 људи у болници на данашњи дан – истакао је он.

Болница у Градишки иде у прерасподјелу капацитета, а ићи ће се са истим и у УКЦ РС, најавио је Шеранић.

Домови здравља су такође прилично оптерећени.

– Највише заражених је од 30 до 49 година живота, они страшно предњаче – истиче он.

Министарка трговине и туризма РС Сузана Гашић рекла је да ситуација налаже предузимање мјере за заштиту грађана, па је штаб усвојио измјену закључка којом дефинишемо да је рад свих угоститељксих објеката у Српској ограничен на период од 6 до 22 часа.

Желимо превентивно да дјелујемо на даље ширење вирус у заједници, да скренемо пажњу јавности да морамо одговорним понашањем да спријечимо ширење вируса, рекла је Гашићева.

Она је истакла да Влада не жели да доноси ригорозније мјере.

– Не желимо да доносимо никакве рестриктивније мјере. Све је донесено у најбољој намјери. Ова мјера се односи на наредних седам дана, након тога ћемо опет оцијенити цјелокупну ситуацију. Окупљања ограничите молим вас на она неопходна, држите дистанцу, носите маске. Морамо сви да се придржавамо како бисмо допринијели бољој будућности, не желимо да дођемо у ситуацију да морамо да доносимо ригорозније мјере већ да на овај начин побољшамо ситуацију у наредном периоду – истакла је.

Сузана Гашић додаје да се додатне мјере разматрају и биће помоћи за привредне субјекте.

– Не желимо да дођемо у ситуацију да обустављамо рад угоститеља и хотелијера и не смије више доћи до затварање привредних субјеката и сви томе можемо допринијети – рекла је она.

Извор: ЕУРОБЛИЦ


Подијели...

Повезане вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!