Невесиње

Почиње изградња вјетроелектране „Гребак“ код Невесиња

Изградња вјетроелектране (ВЕ) „Гребак“ код Невесиња требало би да почне крајем овог или почетком наредног мјесеца, потврдили су „Независним“ у Министарству енергетике и рударства РС.

Наиме, према првобитним најавама, пројекат је требало да крене почетком овог мјесеца, али у Министарству тврде да је дошло до мањег одгађања због анексирања оригиналног уговора.

„Поднесен је захтјев за анексирање уговора о додјели концесије, којим се тражи повећање снаге вјетроелектране, јер је од времена подношења захтјева за додјелу концесије до данас дошло до невјероватног технолошког напретка у погледу производње опреме за вјетроелектране, тако да се знатно повећала снага вјетроелектране по једном стубу. Из тог разлога, отвара се могућност повећања инсталисане снаге вјетроелектране, а самим тим и производње електричне енергије на овој локацији“, наглашавају у Министарству.

Тврде да ће то значити бољу позицију за локалну заједницу јер ће имати више позитивних ефеката због веће инсталисане снаге.

„Тај поступак је у току и према изјавама инвеститора, уколико се тај поступак убрзано заврши, радови на изградњи вјетроелектране би могли почети самим крајем октобра или у првим данима новембра“, истичу они.

Миралем Чампара, директор ВЕ „Гребак“, није могао за „Независне“ потврдити колико ће бити инсталисана снага, истакавши да ће ти подаци бити познати јавности у најскоријем року. Додао је да се нада да ће сва процедура бити завршена до краја мјесеца, како би се коначно отворили радови.

У оригиналном уговору предвиђена је инсталисана снага 49,5 мегавата, а вриједност инвестиције 130 милиона марака. Предвиђено је да буде изграђено 15 турбина на локацији око пет километара од Невесиња.

Пројекат обухвата изградњу темеља турбина, трафо-станице, контролне зграде, приступних путева, далековода за прикључење на електроенергетску мрежу, постављање турбина, уградњу електросистема и друге потребне опреме, а инвеститор ће бити у обавези да на рачун буџета РС уплати 650.000 марака, као и 0,0055 марака по произведеном киловат-часу електричне енергије.

У ранијем периоду појавио се проблем власништва над земљиштем, а Правобранилаштво РС је упозорило Министарство да опрезно поступи кад је у питању дефинисање власништва над земљиштем, односно да треба избјећи могућност да се појави проблем у власничкој документацији над предвиђеним земљиштем.

Чампара тврди да ће његово предузеће преузети трошкове експропријације и обештећења било кога за кога се утврди да је власник поменуте земље. Он наглашава да је, према информацијама које он има, проблем између Правобранилаштва и Министарства ријешен, те да је отворен пут за реализацију овог пројекта.

„Најважније је да пројект што прије завршимо и да и људи у овом крају могу осјетити бенефите ове инвестиције. Имамо изузетно добро прихватање и разумијевање од стране локалне заједнице и од Владе. Људи излазе у сусрет јер знају да се ради о пројекту првом овакве врсте у РС. Има пуно проблема у регулативи, али кад људи хоће да се договоре онда то иде“, каже Чампара за „Независне“ и истиче да ће се питање концесије ријешити на исти начин као кад се ради о другим пројектима попут изградње хидроелектрана, те да вјерује да ће све законске регулативе бити испоштоване до краја.

Извор:НЕЗАВИСНЕ

Подијели...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!