Регија

Отворен заједнички гранични прелаз Делеуша код Билеће

Предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић, предсједавајући Вијећа министара Босне и Херцеговине Зоран Тегелтија и шефица Делегације Европске уније у Црној Гори амбасадорка Оана Кристина Попа отворили су данас заједнички друмски гранични прелаз Враћеновићи – Делеуша на путном правцу Никшић – Билећа, изграђен четири мјесеца прије рока, уз заједничку оцјену да ће се функционисањем заједничких граничних прелаза олакшати и убрзати промет путника и робе, остварити знатне уштеде и оснажити односи двију држава.

Предсједавајући Вијећа министара Босне и Херцеговине Зоран Тегелтија поручио је да је ово још један у низу заједничких пројеката Босне и Херцеговине и Црне Горе са Европском унијом.

„Сигуран сам да ово није посљедњи и да ће у наредним годинама услиједити још већи успјешно реализовани заједнички пројекти. Желим прво да се обратим граничним полицајцима и Црне Горе и Босне и Херцеговине и цариницима БиХ и цариницима Црне Горе. Већ више од 20 година ви заједно омогућујете несметан промет људи и робе на овим просторима, омогућујете да наше привреде сарађују, омогућујете да наши грађани међусобно комуницирају. Ваш рад у претходних 20 година одвијао се у нехуманим и лошим условима. Али вас то није спријечило да успјешно обављате послове. Овај објекат сматрајте једним видом захвалности за то што сте радили“, рекао је предсједавајући Савјета министара БиХ.

Заједнички друмски прелаз са Албанијом, Сукобин – Мурићани, отворен још 2009. године, дуго је био једини те врсте у региону. Служио је као примјер и путоказ, који су остали сусједи слиједили. Зато данас отварајући заједнички прелаз Враћеновићи – Делеуша, поносно најављујемо и наставак ове сарадње. Црна Гора и Босна и Херцеговина градиће заједничке прелазе Шћепан Поље – Хум, на путном правцу Плужине – Фоча; Зупци – Ситница на путном правцу Херцег Нови – Требиње и Илино Брдо – Клобук на путном правцу Никшић – Требиње“, казао је предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић.

Градња заједничког граничног прелаза Враћеновићи – Делеуша почела је 27. фебруара ове године након што су Црна Гора и Босна и Херцеговина одредиле локације будућих заједничких граничних прелаза.

Према споразуму у Црној Гори ће, поред заједничког граничног прелаза Враћеновићи – Делеуша, бити и гранични прелаз Шћепан Поље – Хум на путном правцу Плужине – Фоча док ће у БиХ бити заједнички гранични прелази Зупци – Ситница, на путном правцу Требиње – Херцег Нови и Клобук – Илино Брдо на путном правцу Требиње – Никшић.

Извор: ВЛАДА ЦГ

Подијели...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!