Почиње предизборна кампања. За гласове три милиона људи бори се скоро 31.000 кандидата Почиње предизборна кампања. За гласове три милиона људи бори се скоро 31.000 кандидата
Градови и општине широм БиХ од данас ће бити преплављени плакатима, билбордима и осталим рекламама, јер данас званично почиње предизборна кампања за локалне изборе.... Почиње предизборна кампања. За гласове три милиона људи бори се скоро 31.000 кандидата

Градови и општине широм БиХ од данас ће бити преплављени плакатима, билбордима и осталим рекламама, јер данас званично почиње предизборна кампања за локалне изборе.

Кампања ће трајати до дана предизборне ћутње, 14. новембра.

Иако кампања траје већ мјесецима, данас је њен почетак озваничен, па су странке од јутрос почеле са лијепљењем плаката, промоцијима спотова, представљањем кандидата и осталим предизборним активностима.

Пријављени

За локалне изборе овјерено је укупно 30.789 кандидата, и то 425 кандидата за (градо)начелника од чега 29 жена и 396 мушкараца, 196 представника националних мањина, те 30.168 кандидата за градска или општинске већа или скупштине.

ЦИК је пријављено укупно 587 политичких субјеката, за које ће моћи да гласа више од три милиона становника. Тачније, према Централном бирачком списку, БиХ тренутно има 3.283.194 бирача, што је занимљиво ако поредимо с бројем становника, који, према резултатима пописа из 2013. године, износи 3.531.159.

Кампање би, због вируса корона и мјера кризних штабова које су на снази, требала с терена бити пребачена на интернет, без масовних окупљања и митинга које смо имали прилику видјети раније.

Приказ моћи

На ову тему разговарали смо с политикологом и стручњаком за предизборне кампање, Стефаном Личином, који каже да су партије у Српској до сада водиле кампање касног XX вијека – с масовним политичким скуповима и што више минута на телевизији.

– Политички скупови не служе само као облици двосмјерне комуникације, већ је кључан приказ моћи. Међутим, масовне предизборне скупове сигурно нећемо гледати ове године, па ће странке морати тражити нове начине комуникације са симпатизерима. Изборна кампања у оваквим условима ће натјерати политичке партије да направе искорак у вођењу кампања. Ту не мислим само на онлајн кампању, него и на кампању на терену – наводи Личина.

Каже да у оваквим условима није пресудна количина новца утрошеног у кампањи, већ партије морају одредити циљне групе и начине на које им се обраћају.

– Пандемија вируса корона нас је присилила да далеко више пратимо медије и информишемо се путем друштвених мрежа. То ће од партија и кандидата захтијевати да буду креативнији и иновативнији, да осмишљавају властите канале како би дошли до бирача, те да воде рачуна о квалитету порука и јавних наступа – рекао је Личина.

Стратегија

Личина сматра да смо, иако сви политички субјекти говоре о одговорности, на скуповима у претходних 20-ак дана ријетко могли видјети да се носе маске или поштује физичка дистанца.

– Најгоре од свега је то што нико не реагује на такве пропусте. Да бисте на интернету водили кампању која ће дати резултат морате имати јасно дефинисану стратегију наступа и људе да ту стратегију спроведу. Ријетко који локални одбор било које партије у Српској то има. Интернет и друштвене мреже ће играти важнију улогу у већим срединама, међутим, с обзиром на то да су у питању локални избори, партије ће у већини општина друштвене мреже користити само у домену присутности. Фокус већине партија ће бити организовање што више мини скупова, као и подјела промотивног материјала од врата до врата – закључио је Личина.

До сада смо кретивност видјели већином кроз бројне неправилности, јер су досадашњу припрему за кампању обиљежиле малверзације, куповине гласова, крађа идентитета и масовне неправилности при пријавама за гласање из иностранства.

Извор:ЕУРОБЛИЦ

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *