Република Српска

Раскинуте концесије за МХЕ код Вишеграда

Подијели...

Влада РС је на јучерашњој сједници раскинула уговоре о концесијама за изградњу неколико малих хидроцентрала (МХЕ) на ријеци Рзав у општини Вишеград.

Ради се о мини-хидроелектранама снаге између 1,7 и три мегавата. Најслабија је “Рзав 5”, чија је инсталисана снага према пројектној документацији 1,75 мегавата, док је “Рзав 3” снаге три мегавата. Осим ове двије, уговор је раскинут и за градњу “Рзава 1”, “Рзава 2” и “Рзава 4”. Сви пројекти су концесије добили давне 2003. године.

Дејан Фуртула, предсједник неформалне групе грађана из Вишеграда “Одбранимо наше ријеке”, задовољан је овом одлуком, али тврди да борба грађана за чисте ријеке још није завршена. Тврди да грађани желе да се увјере у искрене намјере да се ови пројекти зауставе.

“Наша борба траје већ више од 12 година. Ми смо се залагали да се ту изгради једна еколошка зона, али онда је, нажалост, политика умијешала своје прсте и морали смо одустати од тога. Сада смо одлучни у намјери да спријечимо да се загађују наше ријеке”, рекао је Фуртула за “Независне” и додао да је против одлуке о давању концесија већина становника општине. Тврди да постоји још један пројекат, али да је проблем што се он у већем дијелу налази на подручју сусједне општине, па постоје бирократски проблеми како да се тај пројекат заустави.

“Ми смо одлучни ако треба нашим тијелима бранити да спријечимо да се у наше ријеке угради макар једна цигла или једна лопата цемента и на тај начин уништи природна средина коју морамо сачувати за наредне генерације”, рекао је Фуртула за “Независне”.

Анес Подић из Невладине организације “Еко-акција”, рекао је да су се и они придружили Вишеграђанима у овој акцији јер се принципијелно залажу да се заустави изградња ових централа. Он тврди да студије показују да је корист од њихове изградње мала, а прави се огромна еколошка штета. Према његовим ријечима, не стварају се нова радна мјеста, а грађани кроз рачуне за струју плаћају накнаде за изградњу ових објеката.

“Прошле године произведено је само 3,1 одсто струје из малих хидроцентрала. Умјесто тога треба форсирати изградњу вјетроелектрана које не загађују околину, а од њих је пуно већа корист”, рекао је Подић за “Независне” и додао да је само једна вјетроелектрана, која је изграђена прошле године, произвела струје колико и 57 мини-хидроелектрана.

Јуче смо покушали да контактирамо и начелника Вишеграда Младена Ђуревића, али нисмо успјели доћи до његове изјаве. У ранијим протестима је, према писању локалних медија, и он учествовао на страни грађана против изградње ових централа.

Иначе, недавно се о овој теми расправљало и у Народној скупштини РС, а највећи посланички клуб у парламенту, СНСД, је такође исказао потребу да се раскину уговори.

Петар Ђокић, министар енергетике РС, је тада рекао да се и он залаже да се пројекти који се не спроводе раскину, али да РС мора испоштовати обавезе које су потписане раније, како би избјегла тужбе и одштетне захтјеве.

Извор:НЕЗАВИСНЕ


Подијели...

Повезане вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!