Привреда

Петровић: Очекујем потписивање новог колективног уговора до краја мјесеца

Генерални директор Електропривреде РС Лука Петровић рекао је да је интерес и Управе и Синдиката овог предузећа да се што прије потпише нови колективни уговор. Он је објаснио да је на састанку који је одржан 5. октобра усаглашено да Управе десет зависних предузећа, као и Синдикати ових предузећа направе анализу свог пословања за 2019. и 2020. годину, као и трогодишњи план 2021. – 2023.

„Када сагледају своје локалне планове и процијене да ли могу позитивно да послују дефинисаће се и оквири новог колективног уговора у смислу  личних примања запослених радника“, рекао је Петровић.

Додао да је радне групе имају  рок од седам дана да зависна предузећа изврше анализе пословања.

„Након  тога ћемо сагледати и дефинисати оквир и убијеђен сам већ током овог мјесеца и потписати колективни уговор“, рекао је Петровић.

Он је истакао да је  основни захтје већинског власника да свако  од зависних предузећа позитивно послује.

„Позитивно пословање зависи од два фактора – расхода на лична примања и  трошкове одржавања. Ако се смање трошкови одржавања , онда се повећавају издаци за плате и остала лична давања, али уколико се не смање нема простора за повећање плата“, истакао је Петровић.

Он је додао да подржава повећање плата, али да се залаже и за стабилност дистрибутивне и производне дјелатности унутар  МХ „ЕРС“.

„Сматрамо да је потребно дефинисати оквир минималних и максималних давања и да се свако предузеће уклапи у тај оквир који ће бити дефинисан на нивоу холдинга.  Сигурно је да оквир неће бити смањиван него повећаван. Електродистрибуција Добој и Хидроелектране на Врбасу могу да дају и веће плате пошто имају веће приходе. С друге стране предузећа која немају смањене расходе ни у одржавању мораће негдје друго смањивати“, рекао је Петровић.

Он је истакао да очекују да зависна предузећа дају своје одговоре и гарантују већинском власнику позитивно пословање.

„Мислимо да је коректно да се годишње оцјењује вриједност коју су усвојили у том плану пословања“, рекао је Петровић.

Извор: ХЕРЦЕГ ТВ

Подијели...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!