Петровић: Очекујем потписивање новог колективног уговора до краја мјесеца Петровић: Очекујем потписивање новог колективног уговора до краја мјесеца
Генерални директор Електропривреде РС Лука Петровић рекао је да је интерес и Управе и Синдиката овог предузећа да се што прије потпише нови колективни... Петровић: Очекујем потписивање новог колективног уговора до краја мјесеца

Генерални директор Електропривреде РС Лука Петровић рекао је да је интерес и Управе и Синдиката овог предузећа да се што прије потпише нови колективни уговор. Он је објаснио да је на састанку који је одржан 5. октобра усаглашено да Управе десет зависних предузећа, као и Синдикати ових предузећа направе анализу свог пословања за 2019. и 2020. годину, као и трогодишњи план 2021. – 2023.

„Када сагледају своје локалне планове и процијене да ли могу позитивно да послују дефинисаће се и оквири новог колективног уговора у смислу  личних примања запослених радника“, рекао је Петровић.

Додао да је радне групе имају  рок од седам дана да зависна предузећа изврше анализе пословања.

„Након  тога ћемо сагледати и дефинисати оквир и убијеђен сам већ током овог мјесеца и потписати колективни уговор“, рекао је Петровић.

Он је истакао да је  основни захтје већинског власника да свако  од зависних предузећа позитивно послује.

„Позитивно пословање зависи од два фактора – расхода на лична примања и  трошкове одржавања. Ако се смање трошкови одржавања , онда се повећавају издаци за плате и остала лична давања, али уколико се не смање нема простора за повећање плата“, истакао је Петровић.

Он је додао да подржава повећање плата, али да се залаже и за стабилност дистрибутивне и производне дјелатности унутар  МХ „ЕРС“.

„Сматрамо да је потребно дефинисати оквир минималних и максималних давања и да се свако предузеће уклапи у тај оквир који ће бити дефинисан на нивоу холдинга.  Сигурно је да оквир неће бити смањиван него повећаван. Електродистрибуција Добој и Хидроелектране на Врбасу могу да дају и веће плате пошто имају веће приходе. С друге стране предузећа која немају смањене расходе ни у одржавању мораће негдје друго смањивати“, рекао је Петровић.

Он је истакао да очекују да зависна предузећа дају своје одговоре и гарантују већинском власнику позитивно пословање.

„Мислимо да је коректно да се годишње оцјењује вриједност коју су усвојили у том плану пословања“, рекао је Петровић.

Извор: ХЕРЦЕГ ТВ

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *