Електропривреда РС и Србије контролисаће ХЕС Горња Дрина Електропривреда РС и Србије контролисаће ХЕС Горња Дрина
Комисија за заштиту конкуренције (КЗК) Србије одобрила је да Електропривреда Србије (ЕПС) са Електропривредом Републике Српске (ЕРС) стекне заједничку контролу над фирмом Хидроелектроенергетски систем... Електропривреда РС и Србије контролисаће ХЕС Горња Дрина

Комисија за заштиту конкуренције (КЗК) Србије одобрила је да Електропривреда Србије (ЕПС) са Електропривредом Републике Српске (ЕРС) стекне заједничку контролу над фирмом Хидроелектроенергетски систем Горња Дрина из Фоче, наводи се у рјешењу које је објавила КЗК.

Над фирмом из Фоче потпуну контролу има ЕРС преко своје зависне фирме из Требиња, а КЗК је овом одлуком дао зелено свјетло како би и ЕПС да има удио у контроли и власништву.

ХЕС Горња Дрина настао је одлуком Владе Републике Српске септембра 2019. године и то спајање фирми Хидроелектрана Бук Бјела и Хидроелектране Фоча и Паунци а у вези са пројектом изградње хидроенергетског система Горња Дрина.

Како се наводи у рјешењу, пројекат изградње ХЕС Горња Дрина предвиђа изградњу хидроелектрана Бук Бјела, Фоча и Паунци чија би укупна инсталисана снага износила 180,9 МW.

ЕПС приступа ХЕС Горња Дрина послије одлука Надзорног одбора и Владе Републике Србије, а требало би да на основу новчаног улога који ће унијети стекне између 50 и 60% удјела.

Почетак изградње хидроелектране Бук Бјела најављен је за јануар 2021. године, док је за друге двије електране почетак изградње од 2023. године.

Извор: Тањуг

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *